Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste danie wymyślone przez faceta :-)
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Składniki
Podudzia myjemy i kroimy w kostkę lub paski wycinając przy tym wszystkie kości i chrząstki. Pokrojonego indyka mieszamy z jedną łyżeczką przyprawy do gyrosa, łyżeczką kurkumy, łyżką sosu sojowego, łyżeczką czosnku niedźwiedziego, lub czosnek w proszku(pół łyżeczki), szczypta soli i pieprzu oraz łyżeczka papryki słodkiej. Skropić oliwą i dobrze wymieszać. Smażyć na maśle klarowanym aż mięso się zrumieni i lekko zmięknie.
Usmażonego indyka przełożyć do garnka a na patelni w pozostałym masełku podsmażyć cebulkę pokrojoną w piórka, czosnek przeciśnięty przez praskę (około 2 ząbki), paprykę czerwoną pokrojoną w paski, oraz jabłko obrane ze skórki i przekrojone na cztery części bez gniazd. Posypać łyżeczką pieprzu cytrynowego. Smażyć 2-3 minuty aż cebulka będzie miała złoty kolor. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy przez kolejne 2-3 minuty intensywnie mieszając, po czym dodajemy łyżkę musztardy rosyjskiej i łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i przełożyć do garnka z indykiem. Dolać około 3/4 szklanki przegotowanej wody. Dusić przez około 30-40min aż mięso zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem (według uznania). Podawać z ryżem lub kaszą jęczmienną. Smacznego!!