Do góry

Dania główne Przepis na:

Przepis na królika

Przepis na królika

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12889

Dodano:

Odsłon: 66

Wypróbowany przepis na "Przepis na królika"

Składniki

  • 2 tuszki królika
  • 100 g masła
  • ząbek czosnku
  • marchew
  • cebula
  • 20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 4 goździki
  • cukier
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Przepis na królika

Przygotowanie

  1. Tuszki umyj, osusz. Odetnij kończyny. Żebra odetnij od mięsa, a następnie od kręgosłupa, który przekrój w połowie długości i podziel comber na dwie części.

  2. Królika zrumień na patelni ze wszystkich stron na 3 łyżkach masła i przełóż do rondla. Na patelnię po mięsie wlej bulion, zagotuj, wlej do mięsa.

  3. Dodaj wino, zmiażdżony czosnek, goździki i połowę śliwek. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.

  4. Oprósz mięso mąką, dodaj pozostałe śliwki i masło, podgrzewaj, aż sos stanie się gęsty. Dopraw solą, cukrem, pieprzem. Podawaj z ziemniakami.

  5. Czas: 60 minut

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń