Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Purée z ryb i warzyw"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 299
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1285
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 126
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 299
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1285
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 126
Składniki
Rybę opłucz i pokrój na małe kawałki. Lekko obgotuj w osolonej wodzie i osącz, potem zmiksuj z mlekiem. Przypraw pieprzem cytrynowym.
Marchewkę oraz ziemniaki oczyść i obgotuj. Osącz. Opłucz zielone części pora, drobno pokrój i podsmaż na oleju. Połowę porcji ziemniaków zmiksuj z marchewką oraz łyżką masła. Przypraw solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Pozostałe ziemniaki zmiksuj na gładką masę z groszkiem, porem oraz resztą masła. Przypraw do smaku.
W formie do purée lub małej tortownicy ułóż najpierw warstwę zieloną (z groszkiem), potem białą (rybna), na koniec pomarańczową (z marchewką i ziemniakami).
Wstaw naczynie do lodówki na 2 godziny, aby potrawa stężała. Zdejmij pierścień, wyłóż na paterę. Wierzch udekoruj paseczkami marchewki.
Purée podaj polane gorącym sosem cytrynowym, holenderskim albo beszamelowym jako, np. jako wykwitną przystawkę.
90 min ? Stopień trudności: trudne ? Kalorie: 250
<strong>Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic</strong>Źródło: Super TV