Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pyszna tarta z pomidorami"
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4107
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 716
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4107
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 716
Składniki
Do mąki dodaj sól, pokrojone na małe kawałki masło, żółtko oraz wodę. Wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp 2-3 garście fasoli. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C, usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze 5 min.
Na patelni rozgrzej masło, wsyp cukier, wymieszaj. Gdy powstanie karmel, włóż przekrojone na pół pomidory (środkami do góry). Zmniejsz ogień i podsmażaj 5-8 min aż puszczą sok. Następnie wlej ocet balsamiczny i duś jeszcze ok. 2 min.
Do rozmąconych jajek dodaj śmie tankę, oregano i starty ser, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Masę przeje na podpieczony spód, na wierzchu ułóż pomidory (przecięciem do dołu). Piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 480 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie