Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pyszna tarta z pomidorami"
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 804
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 1411
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 804
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 1411
Składniki
Do mąki dodaj sól, pokrojone na małe kawałki masło, żółtko oraz wodę. Wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp 2-3 garście fasoli. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C, usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze 5 min.
Na patelni rozgrzej masło, wsyp cukier, wymieszaj. Gdy powstanie karmel, włóż przekrojone na pół pomidory (środkami do góry). Zmniejsz ogień i podsmażaj 5-8 min aż puszczą sok. Następnie wlej ocet balsamiczny i duś jeszcze ok. 2 min.
Do rozmąconych jajek dodaj śmie tankę, oregano i starty ser, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Masę przeje na podpieczony spód, na wierzchu ułóż pomidory (przecięciem do dołu). Piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 480 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie