Ravioli/mak, orzechy, pomarańcza /sos czekoladowy/sponge cake piernikowy/namelaka rozmarynowa/żel z pomarańczy/kruszonka czekoladowa/popcorn z gryki.

Danie inspirowane bożonarodzeniowymi makiełkami, dekonstrukcja tego dania zamknięta w ciescie na ravioli. Masa makowa, orzechy, skórka pomarańcza, sos czekoladowy, sponge cake piernikowy, namelaka rozmarynowa, żel z pomarańczy.
Ravioli/mak, orzechy, pomarańcza /sos czekoladowy/sponge cake piernikowy/namelaka rozmarynowa/żel z pomarańczy/kruszonka czekoladowa/popcorn z gryki.
Składniki
- Ciasto na ravioli czerwone/czarne 80g semolina 80g pasta 00 90g żółtko 10g białko 10ml mleko 500ml soku z buraka zredukowanego d
- Farsz 200g mak 100g orzech włoski 100g miód 50ml brandy Skórka z pomarańczy Cynamon laska Gwiazdka anyżu
- Piana waniliowa 200g mleko 100g Śmietana 36% Laska wanilii 20g cukier 10g lecytyna
- Sos czekoladowy czekolada 54%/czekolada biala 100ml Śmietana 36% 50ml mleko 50g czekolada 54%/czekolada biala
- Namelaka rozmarynowa 360g biała czekolada 200ml mleko 8g żelatyna w listkach 400ml śmietana 36% rozmarynowa(infuzja w sous vide
- Żel z pomarańczy 300 ml sok z pomarańczy 10g cukier 4g agar
- Kruszonka czekoladowa z wysuszonego w dehydratorze Brownie
- ciastko z mikrofali 45g mąka migdałowa 15g mąka 550 50g cukier 80g bialko 50g żółtko 10g przyprawa do piernika 8g olej
Składniki
- Ciasto na ravioli czerwone/czarne 80g semolina 80g pasta 00 90g żółtko 10g białko 10ml mleko 500ml soku z buraka zredukowanego d
- Farsz 200g mak 100g orzech włoski 100g miód 50ml brandy Skórka z pomarańczy Cynamon laska Gwiazdka anyżu
- Piana waniliowa 200g mleko 100g Śmietana 36% Laska wanilii 20g cukier 10g lecytyna
- Sos czekoladowy czekolada 54%/czekolada biala 100ml Śmietana 36% 50ml mleko 50g czekolada 54%/czekolada biala
- Namelaka rozmarynowa 360g biała czekolada 200ml mleko 8g żelatyna w listkach 400ml śmietana 36% rozmarynowa(infuzja w sous vide
- Żel z pomarańczy 300 ml sok z pomarańczy 10g cukier 4g agar
- Kruszonka czekoladowa z wysuszonego w dehydratorze Brownie
- ciastko z mikrofali 45g mąka migdałowa 15g mąka 550 50g cukier 80g bialko 50g żółtko 10g przyprawa do piernika 8g olej

Etapy przygotowania
Ciasto na ravioli Złotko, białko i zredukowany sok z buraka/sepię mieszamy w kenwoodzie na jednolita masę, dodajemy mąki, mleko i sól, wyrabiamy całość na jednolite ciasto, zawijamy folia i odstawiamy na ok 30 minut, po tym czasie ciasto jest gotowe. Farsz Mak najlepiej jest na moczyć dzień wcześniej w wodzie. Gotujemy mak i mielimy 2 razy w maszynce do mięsa. Orzechy włoskie prażymy w piecu 180 °C ok 5 minut, obieramy że skórki, siekamy na drobno nożem. Do rondla dajemy brandy, miód, cynamon oraz anyż, odparowujemy alkohol, cedzimy. Skórka starta na tarce. Wszystkie składniki że sobą mieszamy. Piana waniliowa Mleko, śmietanę, cukier, oraz wanilię zagrzewamy w rondlu nie doprowadzając do zagotowania, dodajemy lecytynę a pianę ubijamy blenderem ręcznym. Sos czekoladowy Śmietanę, mleko oraz czekoladę gotujemy w rondlu do konsystencji sosu. Namelaka rozmarynowa Do blendera kielichowego wrzucamy czekoladę, wcześniej namoczoną żelatynę oraz mleko o temperaturze 60-70°C i mielimy na jednolita masę, dodajemy całość do w częściej schłodzonej śmietanki rozmarynowej. Całość zostawiamy na ok 12h w lodówce. Sponge cake Wszystkie składniki mieszamy ze sobą blenderem ręcznym po czym masę wlewamy do syfonu i wbijamy dwa naboje N2O. Następnie masą z syfonu napełniamy do 1/3 kubek papierowy i wkładamy do mikrofalówki na ok 50 sekund. Delikatnie wyjmujemy z kubeczka. Żel z pomarańczy Sok, cukier oraz agar podgrzewamy w rondlu i łączymy składniki, następnie przelewamy do naczynia i studzimy w lodówce, całość musi się ściąć jak galaretka, choć będzie to trochę inna konsystencja, następnie mielimy całość w blenderze kielichowym na jednolita masę.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18569
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18569



Składniki
- Ciasto na ravioli czerwone/czarne 80g semolina 80g pasta 00 90g żółtko 10g białko 10ml mleko 500ml soku z buraka zredukowanego d
- Farsz 200g mak 100g orzech włoski 100g miód 50ml brandy Skórka z pomarańczy Cynamon laska Gwiazdka anyżu
- Piana waniliowa 200g mleko 100g Śmietana 36% Laska wanilii 20g cukier 10g lecytyna
- Sos czekoladowy czekolada 54%/czekolada biala 100ml Śmietana 36% 50ml mleko 50g czekolada 54%/czekolada biala
- Namelaka rozmarynowa 360g biała czekolada 200ml mleko 8g żelatyna w listkach 400ml śmietana 36% rozmarynowa(infuzja w sous vide
- Żel z pomarańczy 300 ml sok z pomarańczy 10g cukier 4g agar
- Kruszonka czekoladowa z wysuszonego w dehydratorze Brownie
- ciastko z mikrofali 45g mąka migdałowa 15g mąka 550 50g cukier 80g bialko 50g żółtko 10g przyprawa do piernika 8g olej
Ciasto na ravioli Złotko, białko i zredukowany sok z buraka/sepię mieszamy w kenwoodzie na jednolita masę, dodajemy mąki, mleko i sól, wyrabiamy całość na jednolite ciasto, zawijamy folia i odstawiamy na ok 30 minut, po tym czasie ciasto jest gotowe. Farsz Mak najlepiej jest na moczyć dzień wcześniej w wodzie. Gotujemy mak i mielimy 2 razy w maszynce do mięsa. Orzechy włoskie prażymy w piecu 180 °C ok 5 minut, obieramy że skórki, siekamy na drobno nożem. Do rondla dajemy brandy, miód, cynamon oraz anyż, odparowujemy alkohol, cedzimy. Skórka starta na tarce. Wszystkie składniki że sobą mieszamy. Piana waniliowa Mleko, śmietanę, cukier, oraz wanilię zagrzewamy w rondlu nie doprowadzając do zagotowania, dodajemy lecytynę a pianę ubijamy blenderem ręcznym. Sos czekoladowy Śmietanę, mleko oraz czekoladę gotujemy w rondlu do konsystencji sosu. Namelaka rozmarynowa Do blendera kielichowego wrzucamy czekoladę, wcześniej namoczoną żelatynę oraz mleko o temperaturze 60-70°C i mielimy na jednolita masę, dodajemy całość do w częściej schłodzonej śmietanki rozmarynowej. Całość zostawiamy na ok 12h w lodówce. Sponge cake Wszystkie składniki mieszamy ze sobą blenderem ręcznym po czym masę wlewamy do syfonu i wbijamy dwa naboje N2O. Następnie masą z syfonu napełniamy do 1/3 kubek papierowy i wkładamy do mikrofalówki na ok 50 sekund. Delikatnie wyjmujemy z kubeczka. Żel z pomarańczy Sok, cukier oraz agar podgrzewamy w rondlu i łączymy składniki, następnie przelewamy do naczynia i studzimy w lodówce, całość musi się ściąć jak galaretka, choć będzie to trochę inna konsystencja, następnie mielimy całość w blenderze kielichowym na jednolita masę.