Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie inspirowane bożonarodzeniowymi makiełkami, dekonstrukcja tego dania zamknięta w ciescie na ravioli. Masa makowa, orzechy, skórka pomarańcza, sos czekoladowy, sponge cake piernikowy, namelaka rozmarynowa, żel z pomarańczy.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 821
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 821
Składniki
Ciasto na ravioli Złotko, białko i zredukowany sok z buraka/sepię mieszamy w kenwoodzie na jednolita masę, dodajemy mąki, mleko i sól, wyrabiamy całość na jednolite ciasto, zawijamy folia i odstawiamy na ok 30 minut, po tym czasie ciasto jest gotowe. Farsz Mak najlepiej jest na moczyć dzień wcześniej w wodzie. Gotujemy mak i mielimy 2 razy w maszynce do mięsa. Orzechy włoskie prażymy w piecu 180 °C ok 5 minut, obieramy że skórki, siekamy na drobno nożem. Do rondla dajemy brandy, miód, cynamon oraz anyż, odparowujemy alkohol, cedzimy. Skórka starta na tarce. Wszystkie składniki że sobą mieszamy. Piana waniliowa Mleko, śmietanę, cukier, oraz wanilię zagrzewamy w rondlu nie doprowadzając do zagotowania, dodajemy lecytynę a pianę ubijamy blenderem ręcznym. Sos czekoladowy Śmietanę, mleko oraz czekoladę gotujemy w rondlu do konsystencji sosu. Namelaka rozmarynowa Do blendera kielichowego wrzucamy czekoladę, wcześniej namoczoną żelatynę oraz mleko o temperaturze 60-70°C i mielimy na jednolita masę, dodajemy całość do w częściej schłodzonej śmietanki rozmarynowej. Całość zostawiamy na ok 12h w lodówce. Sponge cake Wszystkie składniki mieszamy ze sobą blenderem ręcznym po czym masę wlewamy do syfonu i wbijamy dwa naboje N2O. Następnie masą z syfonu napełniamy do 1/3 kubek papierowy i wkładamy do mikrofalówki na ok 50 sekund. Delikatnie wyjmujemy z kubeczka. Żel z pomarańczy Sok, cukier oraz agar podgrzewamy w rondlu i łączymy składniki, następnie przelewamy do naczynia i studzimy w lodówce, całość musi się ściąć jak galaretka, choć będzie to trochę inna konsystencja, następnie mielimy całość w blenderze kielichowym na jednolita masę.