Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem w majonezie

Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem w majonezie

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4376

Dodano:

Odsłon: 1166

Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem w majonezie to pyszny pomysł na obiad dla rodziny czy gości. Mięso z piersi kurczaka nie jest łatwym do pieczenia, ponieważ łatwo je wysuszyć. To w jaki sposób je przygotowałam spowodowało, że mięso było soczyste i nie suche! To była rewelacja w smaku i w konsystencji

Składniki

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • majonez
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • Masło
  • Na farsz:
  • 15 dkg świeżych liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 5 dkg serka topionego można troszkę więcej
  • Sól
  • masło
  • Dodatkowo:
  • olej lub masło do natłuszczenia naczynia do zapiekania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem w majonezie

Przygotowanie

  1. Przygotowałam mięso:
    Piersi z kurczaka oczyściłam z błonek, wycięłam środkową kostkę i umyłam po bieżącą wodą. Przykryłam jedną połówkę folią spożywczą i delikatnie tłuczkiem ubiłam. Ubijałam mięso tak by nie podarło się podczas tej czynności i w miarę pozostało w jednym kawałku. Z drugą połówką zrobiłam to co z pierwszą. Mięso oprószyłam solą i pieprzami. Złączyłam szerokimi krawędziami kawałki rozbitego mięsa, tak by delikatnie zachodziło na siebie.

  2. Przygotowałam szpinak
    1 łyżkę masła rozpuściłam na patelni, dodałam liście szpinaku, wymieszałam. Przecisnęłam przez praskę ząbek czosnku, mój czosnek był dość duży, więc można dodać dwa, jeśli są mniejsze. Mieszałam szpinak aż zmniejszył swoją objętość. Dodałam serek topiony i mieszałam aż wszystko się połączy a nadmiar wilgoci odparuje. Posoliłam delikatnie do smaku. Serek topiony jest już wyrazisty w smaku, więc dużo solić nie ma potrzeby.

  3. Przygotowałam roladki
    Na rozbite i złożone kawałki piersi z kurczaka wyłożyłam szpinak, rozprowadziłam go po całej powierzchni zostawiając ok. 1 cm od brzegów, zwinęłam roladkę. Pomagałam sobie przy tej czynności szpatułką do naleśników. Podtrzymywała całość podczas zwijania.
    Naczynie do zapiekania natłuściłam i wyłożyłam na nią roladkę. Posmarowałam moją roladę majonezem i położyłam na wierzchu kilka plastrów masła.
    Zapiekałam pod przykryciem przez ok. 30 minut a następnie bez przykrycia ok. 30 minut w 180 stopniach – do zarumienienia się pieczeni.

  4. Podałam swoją roladkę z sosem pieczarkowym
    Do sosu potrzebowałam ok. 30 dkg pieczarek, cebulę, masło i śmietankę 30 %. Pieczarki pokroiłam w plastry, cebulę w kostkę. Rozpuściłam masło na patelni i dodałam cebulę, zeszkliłam. Dodałam pieczarki i smażyłam do momentu jak pieczarki zmniejszą swoją objętość. Posoliłam na koniec i dolałam ok 150 ml śmietanki. Smażyłam aż sos zgęstniał. Po nałożeniu sosu na talerz oprószyłam go posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń