Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ryż z warzywami"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3330
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1180
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3330
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1180
Składniki
Grzybki zalej przegotowaną gorącą wodą i odstaw na ok. 10 min. Następnie odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w kostkę.
Cebulę obierz z łupin, pokrój w talarki. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w cienkie paski. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć grzybki, cebulę, kiełki oraz pędy bambusa, smaż ok. 2 min. Przełóż do miseczki i przykryj, by warzywa nie wystygły. Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej, wrzuć marchewkę, paprykę i mrożony groszek.
Dodaj imbir, cukier oraz sos sojowy, smaż 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlej rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, dodaj warzywa z miseczki. Całość gotuj tak długo, aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
W międzyczasie ugotuj ryż. Wyłóż go do miseczek lub na talerze i rozłóż na nim przesmażone warzywa. Rada: Ryż możesz ugotować dzień wcześniej. Wtedy wrzuć go na patelnię z warzywami i smaż całość ok. 8 min.
40 minut
Porcja: 330 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie