Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie proste i sycące. Pozwala na wiele modyfikacji. Używanie wielu dodatków kto co lubi. Smacznego
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3800
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414540
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2329
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3800
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414540
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2329
Składniki
Piersi umyć, osuszyć, natrzeć Wegetą , ulubionymi przyprawami do drobiu. Odstawić na 20 min. Masło utrzeć z resztą wegety, rozdrobnionym czosnkiem, posiekaną natką z pietruszki, wstawić do lodówki. Piersi z kurczaka gotować na parze 20 - 25 minut (mozna piersi gotować z warzywami jak na rosół - bulion wykorzystać do zupy) Rozłożyć 4 talerze, układać składniki warstwami. Najpierw listki sałaty (nie upieram się przy lodowej , może być mieszanka dobrych sałat) na nie po kilka łyżek kukurydzy, posiekany szczypiorek i następna warstwa pokrojonego w plasterki ogórka. Na obrzeżu talerzy układamy naprzemiennie ćwiartkę pomidora i ćwiartkę ugotowanego na twardo jajka. Całość okrasić kawałkami tuńczyka. Na wierzchu rozkładać kawałki drobno pokrojonych piersi z kurczaka, całość posypujemy startym serm żółtym. Pieczywo ponakrawać , w cięcia upchać masło czosnkowe włożyć do piekarnika lub opiekacza na 10 min (temp. około 180 stopni) Jogurt zmieszać z majonezem, dodać soli i pieprzu do smaku oraz łyżeczkę curry, wymieszać . Sosem polać sałatkę, dekorować oliwkami, zieleniną. Podawać z grzankami i białym winem. Warto czasem zamienić piersi kurczaka na szynkę parmeńską, dorzucić kilka plastrów dobrego salami itp. itd.