Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 237
Dodano: 29.06.2008
Odsłon: 5270
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Schab, umyć, sprawić, osuszyć. Długim, ostrym nożem zrobić dwie dziury wzdłuż osi długiej mięsa. Pokroić w słupki słoninę, rozkruszyć kostki przyprawowe; majeranek i papryczka , obtoczyć w przyprawch słoninę. Upychać słoninę i przyprawy w dziury. Wycisnąć praską trzy ząbki czosnku. Nacierać mięso czosnkiem ,wegetą ,czarnym pieprzem. Mieso przykryć włożyć do lodówki. W szklance wody rozrobić kostkę wołową, dodać dwie łyżki wegety, 25 gram octu winnego, 50 wódki (może być czysta). Bejcą zalać mięso posypać z wierzchu cząbrem i grubo majerankiem , dodać kilka rozdrobnionych ząbków czosnku, przykryć i odstawić jeszcze na kilka godzin. Do brytfanny zlać zalewę, włożyć mięso. Ja polewam mięso oliwą, czasem układam kilka kawałków masła, można położyć smalec (wszystko jest sprawą preferencji kucharza) . Pierwsze 3 godziny piekę pod przykryciem w temperaturze 100 stopni. Następnego dnia znowu zaczynam od pieczenia pod przykryciem w temperaturze 100 stopni. Po godzinie zwiększam temperaturę do 180 stopni, po następnej godzinie zdejmuję przykrywkę i rumirnię mięso, podlewajac sosem 30 - 40 minut. Przykrywam brytfannę i leżakuję mięso prze 20 - 30 minut. Podaję z ziemniakami z wody lub purre, modrą kapustą "na krótko" i sałatką z pomidorów i cebuli , doprawioną solą, pieprzem , łyżeczką octu balsamicznego . Dobrze jest smak uzupełnić czerwonym winem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

jarek15105 04 listopada 2008Zgłoś do usunięcia
Można tak zrobić , ale mięso zawinąłbym folię, przy pierwszym podgrzaniu, a następnie bym ją rozchylił.0 Kto głosował? | Odpowiedz

novka 31 października 2008Zgłoś do usunięcia
A jesli mam pol kilo karkowki i malo czasu to moge piec godzine w 100 stopniach, potem wystudzic i za kilka godzin znowu godzine 100 a potem 180?0 Kto głosował? | Odpowiedz