Dania główne Przepis na:
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Dzień wcześniej przygotować zalewę w stosunku 1l wody : 3 łyżki soli. Na schab około 1 kg potrzeba około 2l zalewy. Schab umyć i ponacinać w szerz w odstępach około 1 cm, włożyć do garnka i zalać zalewą tak aby mięso całe było pod wodą. Odstawić na noc do lodówki.
Obrać ziemniaki. W razie potrzeby większe rozkroić, aby były podobnych wymiarów. Posypać przyprawą do ziemniaków i czosnkiem. Przygotować marynatę. Połączyć chrzan, ketchup, sól, cukier i przyprawę do schabu. Natrzeć mięso, również w nacięciach. Włożyć do rękawa połowę ziemniaków, schab i resztę ziemniaków.
Tak przygotowane mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 220''''C na 20 minut. po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180''''C i piec jeszcze 40-50 minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

gosia29 30 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Mam nadzieje ze karkowka tez bedzie pyszna ! dam znac jak zrobie20 Kto głosował? | Odpowiedz

madziula_z1979 22 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Robiłam do tego surówkę z młodej kapusty. PYCHA :)20 Kto głosował? | Odpowiedz

karol24chester 22 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
a jeszcze jedno .proponowal bym dodac do tego parzone warzywa tj:kalafior,brokuly marchew itp...bo tak jakos bez koloru ten (roast diner)20 Kto głosował? | Odpowiedz

jagoda114 20 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Jeśli smakuje tak jak wygląda, to już mam ochotę spróbować.20 Kto głosował? | Odpowiedz

tolerancja 20 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Wygląda tak smacznie że juz zgłodniałam na sam widok tych pysznosci......)20 Kto głosował? | Odpowiedz

madziula_z1979 19 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Jest przepyszny. Robiłam dzisiaj na obiad.Zachęcam do wypróbowania przepisu i smacznego. :)
20 Kto głosował? | Odpowiedz

anika80 19 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Wygląda bardzo apetycznie21 Kto głosował? | Odpowiedz