Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażony pstrąg z sałatką ziemniaczaną

Smażony pstrąg z sałatką ziemniaczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 21

Dodano:

Odsłon: 7504

Zdrowe i smaczne i łatwe w przyrządzeniu

Składniki

  • pstrąg, 2 sztuki
  • cytryna, 1 sztuka
  • mąka
  • Masło czosnkowe, 4 łyżeczki
  • Natka pietruszki
  • olek lub oliwa
  • zieminiaki, 6 sztuk
  • Ogórek kiszony, 2 duże
  • cebulka, 2 małe
  • majonez
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Smażony pstrąg z sałatką ziemniaczaną

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy (ważne, aby były ugotowane ale nie rozgotowane). W trakcie gotowania ziemniaków kroimy w kostkę ogórki i cebule.

  2. Ugotowane i ostudzone ziemniaki kroimy w gruba kostkę i dodajemy do ogórka i cebulki. Całość posypujemy solą i pieprzem, polewamy odrobiną oliwy/oleju, dodajemy łyżkę majonezu i łyżeczkę musztardy. Całość mieszamy i zostawiamy w lodówce aby smaki się połączyły.

  3. Pstrągi obieramy z łusek i myjemy. Do środka sypiemy odrobinę soli, wkładamy masło czosnkowe i odrobinę natki pietruszki.

  4. Następnie ryby posypujemy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące.

  5. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzewamy olej. Pstrągi smażymy po 3 minuty z każdej strony aż do zrumienienia.

  6. Ryby układamy na oddzielnych talerzach z plastrami cytryny oraz kulkami sałatki ziemniaczanej (ja używam łyżki do lodów) - jak na zdjęciu

  7. Smacznego. :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń