Dania główne Przepis na:
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Makaron, bez sosu? Czasami mozna zrobic cos innego, polecam. A wiec zaczynamy, zadanie nie jest trudne, chyba ze noza uzywamy rzadziej niz raz w miesiacu, badz do otwierania konserw lub butelek z piwem ;). Wytlumacze to wam prosto i nie skomplikowanie. A wiec wstawiamy wode na makaron i zaczynamy przygotowywac skladniki , kroimy w sliczna kosteczke boczek, cebulke drobno kroimy. Odcedzamy groszek , jezeli jest z puszki, rozmrazamy jezeli z zamrazarki. Rozgrzewamy mocno patelnie, w tym czasie gotujemy makaron, wrzucamy boczek na patelnie , cebule , smazymy na piekny zlocisty kolor.Odcedzamy makaron i trzymamy w cieple. Gdy cebula i boczek sa zlociste pachnace i macie ochote je zjesc to wrzucacie groszek smazycie okolo minutki, nastepnie bulke tarta, gdy jest sliczna i brazowa to dodajemy makaron , ladnie mieszamy aby sie nie przypalil, sol pieprz. Serwujemy na talez i Panna ktora zostala zaproszona na kolacje jest zakochana. I zyli dlugo i szczesliwie itd. A tak na powaznie, to jest naprawde dobre, przepis jest sycilijski , ale troszeczke go przerobilem na polskie potrzeby. Mozna uzyc tez wedzonego boczku, ale troszke mniej bo zdominuje smak potrawy. SMACZNEGO
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

agatta81 24 maja 2010Zgłoś do usunięcia
To musi być pyszne , dam sie skusić......i to ugotuję:D0 Kto głosował? | Odpowiedz

lara1908 07 lutego 2009Zgłoś do usunięcia
mialam przyjemność czytac twój przepis..na pewno ugotuje to swojej rodzinie...tarta bulka dodaje tej potrawie ciekawy smak...pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz