Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z klopsikami w pomidorach

Spaghetti z klopsikami w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Spaghetti z klopsikami w pomidorach"

Składniki

  • 50 dag makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag selera naciowego
  • 10 dag marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kg niewielkich pomidorów
  • 1 czerstwa bułeczka kajzerka
  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1-2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Spaghetti z klopsikami w pomidorach

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Łodygi selera oczyść, umyj, pokrój na kawałeczki. Marchewkę obierz, opłucz, potnij na kawałeczki. W garnku rozgrzej oliwę. Na gorący tłuszcz wrzuć przygotowane warzywa. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i słodką paprykę w proszku. Krótko razem zasmaż.

  2. Odłóż kilka pomidorków, resztę sparz, obierz ze skórki, wrzuć na patelnię. Duś pod przykryciem około 20 minut.

  3. W tym czasie bułeczkę namocz, odciśnij. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dołóż bułkę, jajko, resztę koncentratu pomidorowego oraz oregano. Przypraw na pikantnie solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Z masy mięsnej uformuj niewielkie kuleczki. Klopsiki smaż 10 minut na rozgrzanym oleju. Często obracaj, aby ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron.

  4. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Sos pomidorowy zmiksuj. Dodaj do niego klopsiki oraz pozostałe pomidory. Mocno podgrzewaj przez 5 minut. Makaron odcedź, osącz. Wymieszaj go z klopsikami w sosie. Posyp posiekaną natką.

  5. ok. 45 minut. 1 porcja 580 kcal

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń