Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Spaghetti z klopsikami w pomidorach"
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 156
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 995
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 156
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 995
Składniki
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Łodygi selera oczyść, umyj, pokrój na kawałeczki. Marchewkę obierz, opłucz, potnij na kawałeczki. W garnku rozgrzej oliwę. Na gorący tłuszcz wrzuć przygotowane warzywa. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i słodką paprykę w proszku. Krótko razem zasmaż.
Odłóż kilka pomidorków, resztę sparz, obierz ze skórki, wrzuć na patelnię. Duś pod przykryciem około 20 minut.
W tym czasie bułeczkę namocz, odciśnij. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dołóż bułkę, jajko, resztę koncentratu pomidorowego oraz oregano. Przypraw na pikantnie solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Z masy mięsnej uformuj niewielkie kuleczki. Klopsiki smaż 10 minut na rozgrzanym oleju. Często obracaj, aby ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Sos pomidorowy zmiksuj. Dodaj do niego klopsiki oraz pozostałe pomidory. Mocno podgrzewaj przez 5 minut. Makaron odcedź, osącz. Wymieszaj go z klopsikami w sosie. Posyp posiekaną natką.
ok. 45 minut. 1 porcja 580 kcalŹródło: Tina