Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z sosem pomidorowym i oliwkami

Spaghetti z sosem pomidorowym i oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 120

Klasyczne spaghetti z sosem pomidorowym, oliwkami i serem mozzarella. Danie wegetariańskie

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy sos:
    Pomidory w puszce wlewamy w całości do garnka, zagotowujemy i rozdrabniamy w miarę możliwości.
    Dodajemy przyprawy:

    bazylię,
    oregano,
    tymianek,
    pieprz

    Ziół polecam dodać dość dużo, łącznie ok 2 łyżki. Jeżeli lubimy dania bardziej pikantne, polecam dodać chilli zamiast większej ilości pieprzu. Jest bardziej neutralne w smaku.
    Zamiast solić polecam dodać sos sojowy
    Do gotujących się pomidorów z przyprawami dodajemy ok 50 ml oliwy z oliwek. Jest ona niezbędna, bardzo dobrze wydobywa smak przypraw.
    Dodajemy pokrojone drobno zielone oliwki.
    Gotujemy aż zredukujemy objętość sosu do ok. 2/3 początkowej objętości. Lepiej zredukować bardziej, niż mniej.
    Na koniec próbujemy i ew. doprawiamy.
    Sos jest gotowy

  2. Gotujemy makaron.
    Doprowadzamy ok 2-3 litry wody do wrzenia, solimy, dodajemy łyżkę oliwy lu oleju, aby makaron mniej się sklejał.
    Wsypujemy makaron, i gotujemy co jakiś czas mieszając.
    Zwykle po ok. 7 minutach zaczynamy kontrolować czy makaron jest już dobry. Gotowanie należy przerwać, gdy tylko na rozerwanej nitce makaronu nie widzimy nieugotowanej środkowej części.

    Podajemy makaron, polewamy sosem i posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą. Można też dodać starty parmezan, jeśli ktoś ma ochotę.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń