Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne spaghetti z sosem pomidorowym, oliwkami i serem mozzarella. Danie wegetariańskie
Składniki
Przygotowujemy sos: Pomidory w puszce wlewamy w całości do garnka, zagotowujemy i rozdrabniamy w miarę możliwości. Dodajemy przyprawy: bazylię, oregano, tymianek, pieprz Ziół polecam dodać dość dużo, łącznie ok 2 łyżki. Jeżeli lubimy dania bardziej pikantne, polecam dodać chilli zamiast większej ilości pieprzu. Jest bardziej neutralne w smaku. Zamiast solić polecam dodać sos sojowy Do gotujących się pomidorów z przyprawami dodajemy ok 50 ml oliwy z oliwek. Jest ona niezbędna, bardzo dobrze wydobywa smak przypraw. Dodajemy pokrojone drobno zielone oliwki. Gotujemy aż zredukujemy objętość sosu do ok. 2/3 początkowej objętości. Lepiej zredukować bardziej, niż mniej. Na koniec próbujemy i ew. doprawiamy. Sos jest gotowy
Gotujemy makaron. Doprowadzamy ok 2-3 litry wody do wrzenia, solimy, dodajemy łyżkę oliwy lu oleju, aby makaron mniej się sklejał. Wsypujemy makaron, i gotujemy co jakiś czas mieszając. Zwykle po ok. 7 minutach zaczynamy kontrolować czy makaron jest już dobry. Gotowanie należy przerwać, gdy tylko na rozerwanej nitce makaronu nie widzimy nieugotowanej środkowej części. Podajemy makaron, polewamy sosem i posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą. Można też dodać starty parmezan, jeśli ktoś ma ochotę. Smacznego!