Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne spaghetti z sosem pomidorowym, oliwkami i serem mozzarella. Danie wegetariańskie
Przygotowujemy sos:
Pomidory w puszce wlewamy w całości do garnka, zagotowujemy i rozdrabniamy w miarę możliwości.
Dodajemy przyprawy:
bazylię,
oregano,
tymianek,
pieprz
Ziół polecam dodać dość dużo, łącznie ok 2 łyżki. Jeżeli lubimy dania bardziej pikantne, polecam dodać chilli zamiast większej ilości pieprzu. Jest bardziej neutralne w smaku.
Zamiast solić polecam dodać sos sojowy
Do gotujących się pomidorów z przyprawami dodajemy ok 50 ml oliwy z oliwek. Jest ona niezbędna, bardzo dobrze wydobywa smak przypraw.
Dodajemy pokrojone drobno zielone oliwki.
Gotujemy aż zredukujemy objętość sosu do ok. 2/3 początkowej objętości. Lepiej zredukować bardziej, niż mniej.
Na koniec próbujemy i ew. doprawiamy.
Sos jest gotowy
Gotujemy makaron.
Doprowadzamy ok 2-3 litry wody do wrzenia, solimy, dodajemy łyżkę oliwy lu oleju, aby makaron mniej się sklejał.
Wsypujemy makaron, i gotujemy co jakiś czas mieszając.
Zwykle po ok. 7 minutach zaczynamy kontrolować czy makaron jest już dobry. Gotowanie należy przerwać, gdy tylko na rozerwanej nitce makaronu nie widzimy nieugotowanej środkowej części.
Podajemy makaron, polewamy sosem i posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą. Można też dodać starty parmezan, jeśli ktoś ma ochotę.
Smacznego!
Niezwykle aromatyczna, wegetariańska wersja tradycyjnego spaghetti.
Odsłon: 2920
Dziś zapraszam na smaki Lombardii. Na stole gości smakowite połączenie makaro...
Odsłon: 13285
Moja ulubiona wersja spaghetti, smaczna, dietetyczna i bardzo szybka w przygo...
Odsłon: 1344
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 417
Kurczak pieczony na puszce piwa to wspaniała propozycja obiadowa dla wszystki...
Odsłon: 965
Młoda kapusta ugotowana na gęsto z pokrojoną marchewką, młodymi ziemniakami,...
Odsłon: 197
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 175
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 417
Kurczak pieczony na puszce piwa to wspaniała propozycja obiadowa dla wszystki...
Odsłon: 965
Młoda kapusta ugotowana na gęsto z pokrojoną marchewką, młodymi ziemniakami,...
Odsłon: 197
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 175
Składniki
Przygotowujemy sos: Pomidory w puszce wlewamy w całości do garnka, zagotowujemy i rozdrabniamy w miarę możliwości. Dodajemy przyprawy: bazylię, oregano, tymianek, pieprz Ziół polecam dodać dość dużo, łącznie ok 2 łyżki. Jeżeli lubimy dania bardziej pikantne, polecam dodać chilli zamiast większej ilości pieprzu. Jest bardziej neutralne w smaku. Zamiast solić polecam dodać sos sojowy Do gotujących się pomidorów z przyprawami dodajemy ok 50 ml oliwy z oliwek. Jest ona niezbędna, bardzo dobrze wydobywa smak przypraw. Dodajemy pokrojone drobno zielone oliwki. Gotujemy aż zredukujemy objętość sosu do ok. 2/3 początkowej objętości. Lepiej zredukować bardziej, niż mniej. Na koniec próbujemy i ew. doprawiamy. Sos jest gotowy
Gotujemy makaron. Doprowadzamy ok 2-3 litry wody do wrzenia, solimy, dodajemy łyżkę oliwy lu oleju, aby makaron mniej się sklejał. Wsypujemy makaron, i gotujemy co jakiś czas mieszając. Zwykle po ok. 7 minutach zaczynamy kontrolować czy makaron jest już dobry. Gotowanie należy przerwać, gdy tylko na rozerwanej nitce makaronu nie widzimy nieugotowanej środkowej części. Podajemy makaron, polewamy sosem i posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą. Można też dodać starty parmezan, jeśli ktoś ma ochotę. Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kapusta młoda z mielonką tyrolską.
Dania główne
Krokiety z pieczarkami i serem
Dania główne
Placki z cukinii i marchewki
Dania główne
Kofty z ryby
Kapusta młoda z mielonką tyrolską.
Młoda kapusta ugotowana na gęsto z pokrojoną marchewką, młodymi ziemniakami,...
Odsłon: 197
Krokiety z pieczarkami i serem
Zapraszam na krokieciki z pieczarkami i serem. Zrobiłam je w trochę inny spos...
Odsłon: 238