Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szaszłyk z wątróbek"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Czas ok. 35 min; porcja – 550 kcal, cena 5 zł, 4 porcje.
Wątróbki indycze oczyść starannie, opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój je na spore kawałki i owiń plasterkami boczku.
Strąk papryki opłucz, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Paprykowy miąższ pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz, poszatkuj w grube półplasterki.
Przygotuj cztery patyczki do szaszłyków. Nadziewaj na nie na zmianę owinięte w boczek kawałki wątróbki, paprykę i cebulę. Rozgrzej na patelni 1-2 łyżki oleju. Włóż szaszłyki, smaż, często obracając, 10-12 minut. Na koniec posyp je solą oraz pieprzem.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Śmietanę połącz z majonezem. Dodaj czosnek i posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj razem z szaszłykami.Źródło: Świat kobiety