Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta cebulowa z boczkiem

Tarta cebulowa z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13234

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Tarta cebulowa z boczkiem"

Składniki

  • Na 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek zimnej wody Na 50 dag cebuli
  • 20 dag boczku
  • 5 dag masła
  • 3 jajka
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól l pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta cebulowa z boczkiem

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 min.

  2. Cebulę, pokrój w cienkie półtalarki. 3  boczku pokrój w kostkę, pozostały – w plasterki. Na rozgrzanym maśle smaż cebulę aż zmięknie. Posyp ziołami prowansalskimi i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przełóż do miseczki. Boczek pokrojony w kostkę podsmaż na patelni. Połącz z cebulą. Śmietankę zmiksuj z jajkami i gałką. Dopraw solą i pieprzem.

  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj i uformuj okrągły placek. Przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, zrób rant. Spód  nakłuj w kilku miejscach widelcem i przykryj arkuszem papieru do pieczenia. Wysyp na niego kilka garści fasoli. Piecz 15 minut w temperaturze 200° C. Po tym czasie zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze 5 minut, do zrumienienia. Wyjmij z piekarnika, przestudź. Na upieczonym spodzie ułóż przesmażoną cebulę i boczek. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wstaw do piekarnika, piecz 30-40 minut w temperaturze 200° C.

  4. Na 20 min przed końcem pieczenia, gdy masa lekko się zetnie, na wierzchu ułóż plasterki boczku.

  5. (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 700 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń