Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta ze szczawiową nutą"
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 249
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22490
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 255
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 249
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22490
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 255
Składniki
Mieszamy mąkę pszenną z gryczaną, przesypujemy na stolnicę, dodajemy posiekane masło, żółtko, szczyptę soli, dość szybko zagniatamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny, aby się schłodziło.
Szczaw przebieramy, odcinamy łodyżki, płuczemy i drobno siekamy.
Do miski przekładamy jogurt, wybijamy jaja, wlewamy śmietanę, mleko, dodajemy starty żółty ser i posiekany szczaw, doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie mieszamy, aby się połączyły.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę do tarty, łącznie z bokami. Przekładamy masę jogurtowo-szczawiową, wyrównujemy wierzch i pieczemy 40–45 minut w 200oC.
Tartę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na kilka minut, żeby trochę przestygła. Dzielimy na porcje i podajemy, np. z sałatą z sosem winegret lub innymi ulubionymi surówkami.
Czas przygotowania 65 minut. Cena porcji ok. 1,90 zł.
Wartość odżywcza porcji 495 kcal Białko 18 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 46 g.Źródło: Rewia