Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tatar ze śledzia"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32782
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 538
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 86
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7791
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32782
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 538
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 86
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7791
Składniki
8 porcji • moczenie: przynajmniej 4 godz. • : 20 min • 173 kcal/porcja • 2,50 zł/porcja
Umyte filety śledziowe namocz w wodzie na 4 godziny, po czym dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem. Pokrój w drobną kostkę, następnie wymieszaj z olejem i sokiem cytrynowym.
Buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj je z oliwą.
Jajka obierz i drobniutko posiekaj. Dodaj łyżkę musztardy i wymieszaj.
Z papieru do pieczenia wytnij osiem pasków o wym. 5 x 30 cm. Zepnij je w obręcze, np. biurowymi spinaczami. Ułóż na talerzykach lub półmisku (tak jak tatar będzie podany na stół).
Napełnij foremki składnikami tatara – najpierw ułóż śledzia, potem jajko i na końcu buraczki. Każdą warstwę dokładnie ubij. Następnie rozepnij papier i zdejmij go. Każdą porcję udekoruj zieleniną.Źródło: Olivia