Do góry

Dania główne Przepis na:

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7982

Dodano:

Odsłon: 45

Przepis wart wypróbowania: "Tatar ze śledzia"

Składniki

  • 4 duże filety śledziowe
  • po łyżce oleju i soku z cytryny
  • 2 upieczone buraki
  • łyżka oliwy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka musztardy miodowej
  • szczypiorek
  • koperek i rzeżucha do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tatar ze śledzia

Przygotowanie

  1. 8 porcji • moczenie: przynajmniej 4 godz. • : 20 min • 173 kcal/porcja • 2,50 zł/porcja

  2. Umyte filety śledziowe namocz w wodzie na 4 godziny, po czym dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem. Pokrój w drobną kostkę, następnie wymieszaj z olejem i sokiem cytrynowym.

  3. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj je z oliwą.

  4. Jajka obierz i drobniutko posiekaj. Dodaj łyżkę musztardy i wymieszaj.

  5. Z papieru do pieczenia wytnij osiem pasków o wym. 5 x 30 cm. Zepnij je w obręcze, np. biurowymi spinaczami. Ułóż na talerzykach lub półmisku (tak jak tatar będzie podany na stół).

  6. Napełnij foremki składnikami tatara – najpierw ułóż śledzia, potem jajko i na końcu buraczki. Każdą warstwę dokładnie ubij. Następnie rozepnij papier i zdejmij go. Każdą porcję udekoruj zieleniną.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń