Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tatarskie kibiny"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27511
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27511
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Składniki
<strong>Kruche ciasto na kibiny można przygotować z dodatkiem drożdży, zaś farsz wzbogacić drobno siekaną białą kapustą.</strong>
<strong>Na farsz:</strong>
30-40 dag karkówki, duża cebula, ząbek czosnku, smalec, majeranek, sól, pieprz, papryka, kminek, roztrzepane jajko.
<strong>Ponadto:</strong>
folia spożywcza, pergamin.
na ciasto najpierw wymieszaj w misce łyżką, po chwili szybko zagnieć dłońmi spójne i jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę.
Karkówkę pokrój w drobniutką kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Na smalcu przesmaż mięso, a po kilku minutach smażenia dorzuć cebulę z czosnkiem.
Smaż razem na wolnym ogniu około 7 min. Po zdjęciu patelni z ognia dopraw mięso solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem i odstaw do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wycinaj z niego niewielkie krążki. Na połowie krążków układaj po porcji mięsa. Następnie przykryj je pozostałymi krążkami ciasta. Zlepiaj brzegi, formując okrągłe pierożki.
Układaj je na blasze wyłożonej pergaminem. Każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp odrobiną kminku.
Pierożki piecz na złoto w temperaturze 200° C. Podawaj ciepłe z sosem pomidorowym lub po ostygnięciu – z barszczem.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut Porcja: 365 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie