Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tortille z chrupiącą sałatą lodową"
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 122
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 325
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 122
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 325
Składniki
Cebulę oraz czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dołóż mięso mielone i mieszając od czasu do czasu, smaż, aż się zrumieni, a cały płyn odparuje. Przypraw je solą oraz pieprzem mielonym.
Chili opłucz, osusz, przekrój i oczyść z pesteczek. Papryczkę bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa razem z suszonym tymiankiem. Masę dokładnie wymieszaj (jeśli lubisz, do mięsa dołóż osączoną z zalewy czerwoną fasolę).
Tortille rozłóż na blacie. Każdy placek posmaruj koncentratem pomidorowym (możesz zastąpić go pikantnym keczupem). Poczekaj 2–3 min, aby placki nieco zmiękły.
Listki sałaty opłucz, osusz na papierowym ręczniku, a następnie potnij je w paseczki. Ser pokrój w kostkę. Na plackach rozłóż mięso, rozsmaruj je, pozostawiając przy brzegu 2 cm miejsca. Mięso posyp sałatą i serem.
Placki zwiń w rulony, przekrój je na pół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw na 5 min do piekarnika rozgrzanego do 175 st.Źródło: Tina