Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
proste, niewyszukane a jakie pyszne!
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 98
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 941
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 327
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 98
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 941
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 327
Składniki
Ziemniaki obrać, ołukać i pokroić we frytki. Ostre papryki umyć, w każdej zrobić niewielki otworek wielkości małego paznokcia i wsypać do niego po szczypcie soli. Jeśli ktos nie lubi lub nie może jeść ostrych produktów, może wykorzystać zwykłą słodką paprykę. Tę należy przekroić, usunąć nasiona i posolić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i każdy przekroić na cztery części i także posolić. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i usmażyć frytki. Wyjąć i podzielić na porcje. Na oliwę włożyć paprykę i smażyć krótko nie rumieniąc lub do bardzo lekkiego zrumienienia. Tak samo postępować z pomidorami, cukinią i pozostałymi warzywami. Uwaga! Każdy rodzaj warzyw powinien być smażony oddzielnie! Na koniec można jeszcze usmażyć po sadzonym jajku. Każdy rodzaj warzyw i ew, jajka podzielić na porcje i włożyć na talerze. Tunezyjczycy zagryzają tę potrawę (a także każdą inną) francuskimi bagietkami. Smacznego!