Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka litewskie w sosie z leśnych grzybów

Udka litewskie w sosie z leśnych grzybów

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Udka litewskie w sosie z leśnych grzybów"

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 50 dag leśnych grzybów: podgrzybków
  • kurek
  • borowików (poza sezonem mogą być mrożone)
  • 2/3 szkl. bulionu drobiowego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Czosnek przeciśnij przez praskę, natrzyj nim udka. Wstaw je na 2 godziny do lodówki. Grzyby oczyść.

  2. Większe pokrój na kawałeczki, a małe na połówki. Na patelni rozgrzej masło. Usmaż na nim udka. Zdejmij. Cebulę obierz, pokrój w plasterki. Zeszklij je na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodaj grzyby i listki laurowe. Podlej bulionem.

  3. Duś do miękkości ok. 40 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Udka włóż do duszonych grzybów. Mocno razem podgrzej. Podawaj ze smażonymi ziemniakami. Gotowe danie udekoruj według uznania.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń