Do góry

Dania główne Przepis na:

Udo w płatkach

Udo w płatkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 146

Dodano:

Odsłon: 208

soczyste i chrupiące mięso na obiad dla całej rodziny i na każdą okazję

Składniki

  • 1/2 kg mięsa z uda kurczaka
  • przyprawa do kurczaka w młynku
  • zioła prowansalskie
  • czerwona wędzona mielona papryka
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • mąka pełnoziarnista
  • płatki kukurydzane Corn Flakes
  • olej lub masło klarowane do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Udo w płatkach

Przygotowanie

  1. Mięso z uda oczyszczamy, płuczemy, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy mięso "na bogato" przyprawą, ziołami prowansalskimi i papryką, troszkę pieprzem i solą. Szykujemy trzy głębokie talerze w pierwszym -mąka, w drugim -jajko, w trzecim -płatki kukurydziane, które lekko rozgniatamy dłonią. Mięso zwijamy w "rulon" i kolejno obtaczamy w mące, jajku i płatkach kukurydzianych. I teraz mamy dwie wersje:

  2. 1) FIT - tak przygotowane mięso z uda pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 200 C, na blaszce wyłożonej pergaminem z małym dodatkiem na mięso oleju lub masła klarowanego z obu stron. Co jakiś czas należy zaglądać do piekarnika, jeżeli mięso będzie za szybko się przypiekać należy obniżyć temperaturę. Czas pieczenia ok. 15-20 min;
    2) CIĘŻKĄ - smażymy na patelni w dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

  3. Gotowe już udo kroimy w plastry kładziemy na talerz. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi (można wykorzystać gdy pieczemy w piekarniku mięso), które posypujemy koperkiem oraz ze świeżą marchewką obraną i startą na tarce o małych oczkach i skropioną sokiem z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń