Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
soczyste i chrupiące mięso na obiad dla całej rodziny i na każdą okazję
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 174
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 174
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Składniki
Mięso z uda oczyszczamy, płuczemy, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy mięso "na bogato" przyprawą, ziołami prowansalskimi i papryką, troszkę pieprzem i solą. Szykujemy trzy głębokie talerze w pierwszym -mąka, w drugim -jajko, w trzecim -płatki kukurydziane, które lekko rozgniatamy dłonią. Mięso zwijamy w "rulon" i kolejno obtaczamy w mące, jajku i płatkach kukurydzianych. I teraz mamy dwie wersje:
1) FIT - tak przygotowane mięso z uda pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 200 C, na blaszce wyłożonej pergaminem z małym dodatkiem na mięso oleju lub masła klarowanego z obu stron. Co jakiś czas należy zaglądać do piekarnika, jeżeli mięso będzie za szybko się przypiekać należy obniżyć temperaturę. Czas pieczenia ok. 15-20 min; 2) CIĘŻKĄ - smażymy na patelni w dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Gotowe już udo kroimy w plastry kładziemy na talerz. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi (można wykorzystać gdy pieczemy w piekarniku mięso), które posypujemy koperkiem oraz ze świeżą marchewką obraną i startą na tarce o małych oczkach i skropioną sokiem z cytryny.