Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warzywa w sosie"
Kalafior oraz brokuł podziel na różyczki, oczyść, a następnie włóż do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj około 10 minut. Odcedź na sicie, pozostaw różyczki do ocieknięcia.
W rondlu rozgrzej masło, wsyp mąkę. Mieszając, smaż, aż powstanie jasna zasmażka. Dodaj musztardę, wymieszaj. Stopniowo wlewaj mleko, a następnie śmietanę. Cały czas energicznie mieszaj, by w sosie nie powstały grudki.
Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 min, aż sos nabierze gęstości i kremowej konsystencji. Ser typu feta (np. bałkański) osącz, pokrusz w palcach, drobno posiekaj lub rozgnieć widelcem.
Do sosu wsyp przygotowany ser, wymieszaj, zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
Różyczki kalafiora i brokułu rozłóż w formie. Wlej sos. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch dania. Zapiekaj w temperaturze 190 st. na złoty kolor (ok. 15 minut).Źródło: Świat kobiety
Dla osób, które kochają warzywa :). Więcej na blogu
Odsłon: 1987
Kawałki kurczaka pieczone z warzywami i sosem słodko - kwaśnym w rękawie foli...
Odsłon: 802
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 80
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 87
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 46
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 507
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 80
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 87
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 46
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 507
Składniki
Kalafior oraz brokuł podziel na różyczki, oczyść, a następnie włóż do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj około 10 minut. Odcedź na sicie, pozostaw różyczki do ocieknięcia.
W rondlu rozgrzej masło, wsyp mąkę. Mieszając, smaż, aż powstanie jasna zasmażka. Dodaj musztardę, wymieszaj. Stopniowo wlewaj mleko, a następnie śmietanę. Cały czas energicznie mieszaj, by w sosie nie powstały grudki.
Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 min, aż sos nabierze gęstości i kremowej konsystencji. Ser typu feta (np. bałkański) osącz, pokrusz w palcach, drobno posiekaj lub rozgnieć widelcem.
Do sosu wsyp przygotowany ser, wymieszaj, zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
Różyczki kalafiora i brokułu rozłóż w formie. Wlej sos. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch dania. Zapiekaj w temperaturze 190 st. na złoty kolor (ok. 15 minut).Źródło: Świat kobiety
Przepisy Dania główne
Dania główne
Polędwiczki grillowane w ziołach i surówka
Dania główne
Zapiekanka Rozmaitości
Dania główne
Zapiekanka gospodarska
Dania główne
Ćwiartki kurczaka duszone z dodatkiem młodej kapusty
Polędwiczki grillowane w ziołach i surówka
Polędwica wieprzowa w wiosenno-letnich ziołach: lubczyk, natka pietruszki, ba...
Odsłon: 47
Zapiekanka Rozmaitości
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 92