Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warzywa w sosie"
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 76
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 76
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 107
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 52
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 76
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 76
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 107
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 52
Składniki
Kalafior oraz brokuł podziel na różyczki, oczyść, a następnie włóż do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj około 10 minut. Odcedź na sicie, pozostaw różyczki do ocieknięcia.
W rondlu rozgrzej masło, wsyp mąkę. Mieszając, smaż, aż powstanie jasna zasmażka. Dodaj musztardę, wymieszaj. Stopniowo wlewaj mleko, a następnie śmietanę. Cały czas energicznie mieszaj, by w sosie nie powstały grudki.
Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 min, aż sos nabierze gęstości i kremowej konsystencji. Ser typu feta (np. bałkański) osącz, pokrusz w palcach, drobno posiekaj lub rozgnieć widelcem.
Do sosu wsyp przygotowany ser, wymieszaj, zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
Różyczki kalafiora i brokułu rozłóż w formie. Wlej sos. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch dania. Zapiekaj w temperaturze 190 st. na złoty kolor (ok. 15 minut).Źródło: Świat kobiety