Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warzywne kanapki"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 792
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 792
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Składniki
Ugotowane i obrane buraki pokrój w większą kostkę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Wrzuć buraki. Skrop je sokiem wyciśniętym ze sparzonej pomarańczy, posyp igiełkami rozmarynu. Duś 3-4 minuty. Dodaj miód, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Bakłażan opłucz, osusz, pozostaw ze skórką. Pokrój go w plasterki. Na patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oliwy. Wrzuć plastry bakłażana, smaż, obracając, 5-8 min. Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Jeszcze chwilę smaż razem. Opłucz i osusz rukolę.
Majonez połącz ze śmietaną i drugim przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Bułki podgrzej, rozkrój. Do środka każdej nałóż odrobinę sosu, po kilka listków rukoli oraz ciepłe warzywa.
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 270 kcal, cena 3 zł.
Jeśli zamierzasz przyrządzić bułki z jarskimi kotlecikami, zetrzyj na tarce 2 surowe buraki, dodaj szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, posiekaną cebulę, 1/2 szklanki uprażonych nasion słonecznika, 1/4 szklanki bułki tartej, 2 łyżki mąki i przyprawy do smaku. Uformuj burgery. Piecz 45-60 min w 200 st.Źródło: Świat kobiety