Do góry

Dania główne Przepis na:

Wietnamski kurczak karmelizowany Ga Kho czyli doktorat z kurczaka po wietnamsku

Wietnamski kurczak karmelizowany Ga Kho czyli doktorat z kurczaka po wietnamsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 194

Karmelizowany kurczak - ga kho, przepis jest banalnie prosty, a kurczak pyszny. Na pewno będziemy chcieli zapamiętać go jako szybki i pyszny posiłek. Wietnamscy kucharze mają bardzo prostą metodę łączenia sosu rybnego, cukru, wody i octu w procesie karmelizacji - metoda jednego kroku - bez kupowania sosu karmelowego. Ta metoda skutkuje, że sos jest słodki, smaczny i lepki, pyszny. To jest tak proste, że kurczak stał się częstym gościem na moim stole. Wszystko to zawdzięczam pani która jest ekspertem w kuchni wietnamskiej p. Andrea Nguyen – Hoi An, Vietnam.

Składniki

  • Uda kurczaka 1,2 kg / nogi (bez skóry, bez kości - uważam, że są bardziej soczyste, tak że praktycznie nie używam piersi z k
  • 5 łyżek brązowego cukru 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki Sosu rybnego 3 łyżki octu ryżowego (jabłkowego)
  • 3-5 ząbków zmiażdżonego czosnku 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy 5 smaków 2 szalotki posiekane
  • 1 chili (opcjonalnie) pocięta w cienkie plasterki 3 zielone cebule, pokrojone o 1/2 cala (lub zeszklona biała cebula)
  • 1 rosołek w kostce (rozpuścić w wodzie) prażony sezam (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju świeżo mielony pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wietnamski kurczak karmelizowany Ga Kho czyli doktorat z kurczaka po wietnamsku

Przygotowanie

  1. MARYNATA DO MIĘSA
    1 paska łyżeczka curry
    1 płaska łyżeczka 5 smaków
    2 łyżki sosu sojowego jasnego w marynacie
    2 łyżki sosu rybnego w marynacie
    1 łyżka brązowego cukru w marynacie
    świeży mielony pieprz
    sól


    Marynowanie kurczaka: pokrojone mięso, plus marynata, mieszamy dobrze i odstawiamy na godzinę, dwie, a najlepiej na noc. Niektórzy wietnamscy kucharze dodają barwnik czerwony aby nadać kurczakowi kolorytu. Następnie.

  2. W małej misce robimy sos, czyli pozostałe składniki mieszamy do rozpuszczenia się cukru i soli. Dodajemy imbir, czosnek , pięć smaków i szalotki, mieszamy i odstawiamy na bok.
    Rozgrzewamy patelnię z olejem, dodajemy kurczaka tak aby płaską powierzchnią uda skierowany był w dół. Pozostawiamy, nie dotykając przez minutę tak, aby się przypiekł a następnie mieszamy smażąc z każdej strony. Wlewamy około 1/4 sosu. Staraj się nie poruszać kurczaka, jak chcesz kurczaka wietnamskiego. Sos zacznie się zagęszczać i brązowieć, kurczak będzie ok. po kilku minutach.
    Sprawdzamy, czy wszystko ładnie skarmelizowane, mieszamy kawałki kurczaka i zalewamy resztą sosu. Nadal gotujemy, wrzucamy chili i zieloną cebulę, czekamy aż sos będzie zredukowany do ładnej gęstej konsystencji i wyłączamy grzanie. Wykładamy na półmisek i hojnie z góry posypujemy pieczonym sezamem i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z ryżem i surówkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń