Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karmelizowany kurczak - ga kho, przepis jest banalnie prosty, a kurczak pyszny. Na pewno będziemy chcieli zapamiętać go jako szybki i pyszny posiłek. Wietnamscy kucharze mają bardzo prostą metodę łączenia sosu rybnego, cukru, wody i octu w procesie karmelizacji - metoda jednego kroku - bez kupowania sosu karmelowego. Ta metoda skutkuje, że sos jest słodki, smaczny i lepki, pyszny. To jest tak proste, że kurczak stał się częstym gościem na moim stole. Wszystko to zawdzięczam pani która jest ekspertem w kuchni wietnamskiej p. Andrea Nguyen – Hoi An, Vietnam.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1159
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1159
Składniki
MARYNATA DO MIĘSA 1 paska łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka 5 smaków 2 łyżki sosu sojowego jasnego w marynacie 2 łyżki sosu rybnego w marynacie 1 łyżka brązowego cukru w marynacie świeży mielony pieprz sól Marynowanie kurczaka: pokrojone mięso, plus marynata, mieszamy dobrze i odstawiamy na godzinę, dwie, a najlepiej na noc. Niektórzy wietnamscy kucharze dodają barwnik czerwony aby nadać kurczakowi kolorytu. Następnie.
W małej misce robimy sos, czyli pozostałe składniki mieszamy do rozpuszczenia się cukru i soli. Dodajemy imbir, czosnek , pięć smaków i szalotki, mieszamy i odstawiamy na bok. Rozgrzewamy patelnię z olejem, dodajemy kurczaka tak aby płaską powierzchnią uda skierowany był w dół. Pozostawiamy, nie dotykając przez minutę tak, aby się przypiekł a następnie mieszamy smażąc z każdej strony. Wlewamy około 1/4 sosu. Staraj się nie poruszać kurczaka, jak chcesz kurczaka wietnamskiego. Sos zacznie się zagęszczać i brązowieć, kurczak będzie ok. po kilku minutach. Sprawdzamy, czy wszystko ładnie skarmelizowane, mieszamy kawałki kurczaka i zalewamy resztą sosu. Nadal gotujemy, wrzucamy chili i zieloną cebulę, czekamy aż sos będzie zredukowany do ładnej gęstej konsystencji i wyłączamy grzanie. Wykładamy na półmisek i hojnie z góry posypujemy pieczonym sezamem i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z ryżem i surówkami.