Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wołowina duszona z jabłkami i śliwkami"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5626
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27954
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5626
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27954
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Wołowinę pokroić w plastry i lekko zbić tłuczkiem. Plastry mięsa oprószyć mąką. Jabłka umyć i pokroić w półplasterki (nie obierając). Na rozgrzanym oleju usmażyć mięso na jasny brąz, pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.
Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym, obłożyć cząstkami jabłek (zostawić kilka do dekoracji), posypać cukrem i majerankiem, polać winem. Dusić godzinę pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Odkryć naczynie, aby sos się zredukował, trzymać w piekarniku jeszcze 20 minut. Ozdobić cząstkami jabłek i zieleniną, podawać z ziemniakami z wody.
ok. 100 minut
Jeśli sos wyjdzie za rzadki, można dodać do niego 1-2 ugotowane ziemniaki i razem zmiksować. Można też zagęścić zasmażką z mąki i masła.Źródło: Twoje Imperium