Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wołowina duszona z jabłkami i śliwkami"
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17397
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1079
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6243
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 581
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17397
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1079
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6243
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 581
Składniki
Wołowinę pokroić w plastry i lekko zbić tłuczkiem. Plastry mięsa oprószyć mąką. Jabłka umyć i pokroić w półplasterki (nie obierając). Na rozgrzanym oleju usmażyć mięso na jasny brąz, pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.
Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym, obłożyć cząstkami jabłek (zostawić kilka do dekoracji), posypać cukrem i majerankiem, polać winem. Dusić godzinę pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Odkryć naczynie, aby sos się zredukował, trzymać w piekarniku jeszcze 20 minut. Ozdobić cząstkami jabłek i zieleniną, podawać z ziemniakami z wody.
ok. 100 minut
Jeśli sos wyjdzie za rzadki, można dodać do niego 1-2 ugotowane ziemniaki i razem zmiksować. Można też zagęścić zasmażką z mąki i masła.Źródło: Twoje Imperium