Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekane muszelki makaronowe z brokułami"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5652
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 946
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33471
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 91
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5652
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 946
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33471
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 91
Składniki
ok. 50 minut.
Makaron (najlepiej bezjajeczny, z pszenicy durum) ugotować w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Brokuły oczyścić, podzielić na małe różyczki. Dołożyć do makaronu około 5 minut przed końcem gotowania. Odcedzić na sitku.
Jajka wymieszać w miseczce ze śmietaną oraz mlekiem. Dodać 2,5 dag startego na tarce parmezanu. Masę przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czosnek obrać, posiekać. Tymianek opłukać, osuszyć, drobniutko pokroić.
Boczek pokroić w kosteczkę. Wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Dołożyć czosnek oraz tymianek. Krótko razem podsmażyć. Dodać do masy śmietanowo-jajecznej. Potem wymieszać sos z makaronem z brokułami. Przełożyć do żaroodpornej formy. Wierzch posypać pozostałym startym parmezanem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30-35 minut. Od razu serwować.Źródło: Życie na gorąco