Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekane muszelki makaronowe z brokułami"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1236
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 175
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 475
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1236
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 175
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 475
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
ok. 50 minut.
Makaron (najlepiej bezjajeczny, z pszenicy durum) ugotować w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Brokuły oczyścić, podzielić na małe różyczki. Dołożyć do makaronu około 5 minut przed końcem gotowania. Odcedzić na sitku.
Jajka wymieszać w miseczce ze śmietaną oraz mlekiem. Dodać 2,5 dag startego na tarce parmezanu. Masę przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czosnek obrać, posiekać. Tymianek opłukać, osuszyć, drobniutko pokroić.
Boczek pokroić w kosteczkę. Wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Dołożyć czosnek oraz tymianek. Krótko razem podsmażyć. Dodać do masy śmietanowo-jajecznej. Potem wymieszać sos z makaronem z brokułami. Przełożyć do żaroodpornej formy. Wierzch posypać pozostałym startym parmezanem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30-35 minut. Od razu serwować.Źródło: Życie na gorąco