Danie dla lubiących kucharzyć, ponieważ zabiera trochę czasu
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki
- mięso mielone, pół kg
- cebula, 3 sztuki
- czosnek, 3 ząbki
- papryka czerwona i zielona, po jednej
- marchewka, 2 sztuki
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, bazylia
- ziemniaki, ok 1,5 kg
Składniki
- mięso mielone, pół kg
- cebula, 3 sztuki
- czosnek, 3 ząbki
- papryka czerwona i zielona, po jednej
- marchewka, 2 sztuki
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, bazylia
- ziemniaki, ok 1,5 kg

Etapy przygotowania
Podsmażyć czosnek z cebulą na dowolnym tłuszczu. Dodać pieprz, sól, pieprz ziołowy, trochę papryki w proszku oraz kostkę bulionową. Następnie dodać mięso mielone i podsmażyć.
Do miski wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i wymieszać ją z łyżką oleju, rozmarynem, bazylią i posiekanymi 2 ząbkami czosnku. Odczekać, aż się trochę zamarynuje.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki pokrojone w talarki na nie mięso, cebulę w krążki, marchewkę i paprykę. Czynność powtarzamy aż do zapełnienia naczynia. Na koniec wkładamy zapiekankę do pieca i pieczemy aż będą miękkie ziemniaki. Przed końcem pieczemy zapiekankę pod przykryciem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6189

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3632
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6189

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3632



Składniki
- mięso mielone, pół kg
- cebula, 3 sztuki
- czosnek, 3 ząbki
- papryka czerwona i zielona, po jednej
- marchewka, 2 sztuki
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, bazylia
- ziemniaki, ok 1,5 kg
Podsmażyć czosnek z cebulą na dowolnym tłuszczu. Dodać pieprz, sól, pieprz ziołowy, trochę papryki w proszku oraz kostkę bulionową. Następnie dodać mięso mielone i podsmażyć.
Do miski wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i wymieszać ją z łyżką oleju, rozmarynem, bazylią i posiekanymi 2 ząbkami czosnku. Odczekać, aż się trochę zamarynuje.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki pokrojone w talarki na nie mięso, cebulę w krążki, marchewkę i paprykę. Czynność powtarzamy aż do zapełnienia naczynia. Na koniec wkładamy zapiekankę do pieca i pieczemy aż będą miękkie ziemniaki. Przed końcem pieczemy zapiekankę pod przykryciem.