Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekany fenkuł z podudziami kurczaka"
ok. 90 minut
Przygotować marynatę: cytryny sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Rozmaryn opłukać, osuszyć, oderwać igiełki, posiekać je, wymieszać z oliwą oraz sokiem i skórką z cytryny. Marynatę przyprawić solą oraz grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Podudzia umyć, przełożyć do miseczki. Zalać przygotowaną marynatą, dobrze wymieszać. Przykryć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Gruszki umyć. Bulwy fenkuła oczyścić, umyć. Fenkuły pokroić w plastry, a gruszki oczyścić z nasion i pociąć (wraz ze skórką) na cienkie cząstki. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry.
Żaroodporną formę posmarować masłem. Na spodzie rozłożyć pokrojone gruszki, fenkuły oraz ziemniaki. Oprószyć je solą oraz drobno zmielonym pieprzem. Na tym położyć zamarynowane podudzia. Polać pozostałą marynatą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec 60 minut.
Pszenne pieczywo bardzo drobno pokroić, polać oliwą i utrzeć na gładki sos. Wymieszać go z musztardą. Przyprawić octem winnym, solą i pieprzem. Sos serwować jako dodatek do gotowych podudzi zapiekanych na warzywach z gruszkami.
Wybieraj taką bulwę fenkuła, która ma zielone listeczki (można je posiekać i traktować jak... koperek), jest twarda, jędrna i biała, absolutnie bez żadnych plamek.Źródło: Życie na gorąco
Sałatka z soczystymi i słodkimi owocami granatu
Odsłon: 3029
Boski duet...granat i czekolada:) Nie czekaj...zrób!!!
Odsłon: 4847
Jesień ma swoje plusy, chociażby takie że w sklepach pojawiają się owoce gran...
Odsłon: 615
Przepis dnia
Nastepne danie z kuchni Szweckiej,ja akurat to jadlam z miesa z sarny,ale swi...
Odsłon: 39800
Sałatka z soczystymi i słodkimi owocami granatu
Odsłon: 3029
Boski duet...granat i czekolada:) Nie czekaj...zrób!!!
Odsłon: 4847
Jesień ma swoje plusy, chociażby takie że w sklepach pojawiają się owoce gran...
Odsłon: 615
Przepis dnia
Nastepne danie z kuchni Szweckiej,ja akurat to jadlam z miesa z sarny,ale swi...
Odsłon: 39800
Składniki
ok. 90 minut
Przygotować marynatę: cytryny sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Rozmaryn opłukać, osuszyć, oderwać igiełki, posiekać je, wymieszać z oliwą oraz sokiem i skórką z cytryny. Marynatę przyprawić solą oraz grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Podudzia umyć, przełożyć do miseczki. Zalać przygotowaną marynatą, dobrze wymieszać. Przykryć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Gruszki umyć. Bulwy fenkuła oczyścić, umyć. Fenkuły pokroić w plastry, a gruszki oczyścić z nasion i pociąć (wraz ze skórką) na cienkie cząstki. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry.
Żaroodporną formę posmarować masłem. Na spodzie rozłożyć pokrojone gruszki, fenkuły oraz ziemniaki. Oprószyć je solą oraz drobno zmielonym pieprzem. Na tym położyć zamarynowane podudzia. Polać pozostałą marynatą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec 60 minut.
Pszenne pieczywo bardzo drobno pokroić, polać oliwą i utrzeć na gładki sos. Wymieszać go z musztardą. Przyprawić octem winnym, solą i pieprzem. Sos serwować jako dodatek do gotowych podudzi zapiekanych na warzywach z gruszkami.
Wybieraj taką bulwę fenkuła, która ma zielone listeczki (można je posiekać i traktować jak... koperek), jest twarda, jędrna i biała, absolutnie bez żadnych plamek.Źródło: Życie na gorąco
Przepisy Dania główne
Dania główne
Marokański chleb, kotlet na grillu i sos miętowy
Dania główne
Maakouda
Dania główne
Roladki ze szparagami
Dania główne
Kotlet schabowy, młode ziemniaki i surówka z rzodkiewki.
Marokański chleb, kotlet na grillu i sos miętowy
Marokańskie smaki przeniesione do naszego ogrodu. Nieziemsko wyrazisty w smak...
Odsłon: 48
Maakouda
Takie placki ziemniaczane są typowym marokańskim jedzeniem ulicznym. My je pr...
Odsłon: 84