Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekany fenkuł z podudziami kurczaka"
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22772
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15141
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4857
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45476
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22772
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15141
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4857
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45476
Składniki
ok. 90 minut
Przygotować marynatę: cytryny sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Rozmaryn opłukać, osuszyć, oderwać igiełki, posiekać je, wymieszać z oliwą oraz sokiem i skórką z cytryny. Marynatę przyprawić solą oraz grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Podudzia umyć, przełożyć do miseczki. Zalać przygotowaną marynatą, dobrze wymieszać. Przykryć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Gruszki umyć. Bulwy fenkuła oczyścić, umyć. Fenkuły pokroić w plastry, a gruszki oczyścić z nasion i pociąć (wraz ze skórką) na cienkie cząstki. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry.
Żaroodporną formę posmarować masłem. Na spodzie rozłożyć pokrojone gruszki, fenkuły oraz ziemniaki. Oprószyć je solą oraz drobno zmielonym pieprzem. Na tym położyć zamarynowane podudzia. Polać pozostałą marynatą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec 60 minut.
Pszenne pieczywo bardzo drobno pokroić, polać oliwą i utrzeć na gładki sos. Wymieszać go z musztardą. Przyprawić octem winnym, solą i pieprzem. Sos serwować jako dodatek do gotowych podudzi zapiekanych na warzywach z gruszkami.
Wybieraj taką bulwę fenkuła, która ma zielone listeczki (można je posiekać i traktować jak... koperek), jest twarda, jędrna i biała, absolutnie bez żadnych plamek.Źródło: Życie na gorąco