Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekany fenkuł z podudziami kurczaka"
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 142
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 2638
Nieustanie szukamy nowych pomysłów na obiad z kurczakiem, a ten od razu mi si...
Odsłon: 631
Polecam na rodzinny obiad.
Odsłon: 14
Coś mocnego zawsze się przydaje w domu nawet wtedy gdy nie mamy imprezy. Te p...
Odsłon: 87
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 142
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 2638
Nieustanie szukamy nowych pomysłów na obiad z kurczakiem, a ten od razu mi si...
Odsłon: 631
Polecam na rodzinny obiad.
Odsłon: 14
Coś mocnego zawsze się przydaje w domu nawet wtedy gdy nie mamy imprezy. Te p...
Odsłon: 87
Składniki
ok. 90 minut
Przygotować marynatę: cytryny sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Rozmaryn opłukać, osuszyć, oderwać igiełki, posiekać je, wymieszać z oliwą oraz sokiem i skórką z cytryny. Marynatę przyprawić solą oraz grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Podudzia umyć, przełożyć do miseczki. Zalać przygotowaną marynatą, dobrze wymieszać. Przykryć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Gruszki umyć. Bulwy fenkuła oczyścić, umyć. Fenkuły pokroić w plastry, a gruszki oczyścić z nasion i pociąć (wraz ze skórką) na cienkie cząstki. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry.
Żaroodporną formę posmarować masłem. Na spodzie rozłożyć pokrojone gruszki, fenkuły oraz ziemniaki. Oprószyć je solą oraz drobno zmielonym pieprzem. Na tym położyć zamarynowane podudzia. Polać pozostałą marynatą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec 60 minut.
Pszenne pieczywo bardzo drobno pokroić, polać oliwą i utrzeć na gładki sos. Wymieszać go z musztardą. Przyprawić octem winnym, solą i pieprzem. Sos serwować jako dodatek do gotowych podudzi zapiekanych na warzywach z gruszkami.
Wybieraj taką bulwę fenkuła, która ma zielone listeczki (można je posiekać i traktować jak... koperek), jest twarda, jędrna i biała, absolutnie bez żadnych plamek.Źródło: Życie na gorąco