Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaki z wołowiną"
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 71
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 77
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 71
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 77
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry i włóż do zimnej wody, aby nie ściemniały. Obierz cebule. Pokrój je w plastry o grubości około pół centymetra.
Mięso z udźca wołowego oczyść, opłucz i starannie osusz. Pokrój w cienkie plastry. Każdy nakryj folią spożywczą i lekko rozbij, a następnie natrzyj z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Smaż mięso po 2-3 minuty z każdej strony.
W misce wymieszaj kwaśną śmietanę, mleko oraz przecier pomidorowy. Dodaj sól i pieprz do smaku. Na dno naczynia do zapiekania wlej trochę sosu powstałego podczas smażenia mięsa.
Rozłóż warstwę ziemniaków, plastry mięsa oraz plasterki cebuli. Zalej przygotowaną mieszanką. Ułóż resztę ziemniaków, zalej pozostałym sosem i przykryj.
Wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Odkryj naczynie, zapiekaj jeszcze 5 min, aż wierzch się zrumienieni. Ozdób pomidorkami i natką.
czas ok. 70 min; porcja – 440 kcal, cena 4,20 złŹródło: Świat kobiety