Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 237
Dodano: 29.06.2008
Odsłon: 3532
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Zrazówkę umyć, sprawić, pozbawić błon itp. Mięso ciąć w niegrube plastry, poprzecznie, pod kątem w stosunku do długości włókien. ( ja kupuje gotowe steki w cienkich plastrach) Plastry rozbić tłuczkiem , proszę bez przesady. Plastry rozłożyż na desce, smarować jedną stronę musztardą, posypywać świeżo zmielonym pieprzem. Na mięso układać plastry beconu. Na jednym końcu zrazu układać suszonego pomidora z oleju, piórko cebuli. Zrazy ściśle zawijać i związać dokładnie nitką. Obtoczyć w mące, kłaść na rozgrzany smalec. Obsmażyć z każdej strony. Do garnka wlać wodę, wrzucić ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach, listek laurowy , łyzkę smalcu. Gdy woda zacznie się gotować, wkładamy z patelni zrazy do garnka. Na pozostałym tłuszczu rumienimy posiekaną w kostkę cebulę. Cebulę wrzucamy do duszących się zrazów. Zrazy są gotowe , gdy są miekkie. Sos ze zrazów zagęścić mąką i śmietaną. Podaje z kaszą gryczanną i zasmażanymi na słodko i kwaśno buraczkami oraz sałatką z kiszonych ogórków i cebuli. Samk uzupełnić czerwonym winem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Jagoda50 16 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Tak przyrzadzonych zrazów nie próbowałam .Przepis bardzo mi sie podoba więc wedruje do ulubionych.Masz naprawde swietne przepisy.0 Kto głosował? | Odpowiedz