Do góry

Desery Przepis na:

Adwokatowiec

Adwokatowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 2380

Deser dla amatorów adwokata, smak i aromat alkoholu bardzo dobrze wyczuwalny.

Składniki

  • • ½ l adwokata
  • • ½ l śmietany 30%
  • • 100 g miękkiego masła/margaryny
  • • 100 g cukru pudru
  • • 7 łyżeczek żelatyny
  • • 1/2 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej
  • • ewentualnie okrągłe biszkopty na spód
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Adwokatowiec

Przygotowanie

  1. Do ½ szklanki gorącej wody wsyp 5 łyżeczek żelatyny, dobrze rozmieszaj, wystudź.

  2. Masło/margarynę oraz cukier puder utrzyj mikserem na gładką masę. Następnie bardzo powoli, aby masa się nie zważyła, cały czas mieszając mikserem, wlej 350 ml adwokata oraz żelatynę (masa prawdopodobnie i tak się zważy, ale mikser ładnie wszystko rozmiesza).

  3. Szybko ubij śmietanę, połącz ją z masą adwokatową. Całość krótko zmiksuj na najniższych obrotach (do połączenia się masy i śmietany).

  4. Masę przełóż do tortownicy (moja tortownica jest niezbyt szczelna, dlatego wykładam ją folią spożywczą; ponadto nie chcę, aby deser przeszedł "metalowym" smakiem tortownicy) i wstaw do lodówki na ok. 30 min.

  5. W 2 łyżkach gorącej wody rozpuść 2 łyżeczki żelatyny, przestudź i wymieszaj z resztą adwokata. Wylej na wierzch zastygniętego deseru (polewa, jak widać na zdjęciu, jest dość lejąca; jeśli chcemy, żeby była bardziej stała, trzeba zwiększyć ilość żelatyny), udekoruj pokrojoną/startą czekoladą (dekoracja dowolna) i ponownie wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).

  6. Deser ten można zrobić na biszkoptowym spodzie lub wykorzystać gotowe, okrągłe biszkopciki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń