Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser dla amatorów adwokata, smak i aromat alkoholu bardzo dobrze wyczuwalny.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Do ½ szklanki gorącej wody wsyp 5 łyżeczek żelatyny, dobrze rozmieszaj, wystudź.
Masło/margarynę oraz cukier puder utrzyj mikserem na gładką masę. Następnie bardzo powoli, aby masa się nie zważyła, cały czas mieszając mikserem, wlej 350 ml adwokata oraz żelatynę (masa prawdopodobnie i tak się zważy, ale mikser ładnie wszystko rozmiesza).
Szybko ubij śmietanę, połącz ją z masą adwokatową. Całość krótko zmiksuj na najniższych obrotach (do połączenia się masy i śmietany).
Masę przełóż do tortownicy (moja tortownica jest niezbyt szczelna, dlatego wykładam ją folią spożywczą; ponadto nie chcę, aby deser przeszedł "metalowym" smakiem tortownicy) i wstaw do lodówki na ok. 30 min.
W 2 łyżkach gorącej wody rozpuść 2 łyżeczki żelatyny, przestudź i wymieszaj z resztą adwokata. Wylej na wierzch zastygniętego deseru (polewa, jak widać na zdjęciu, jest dość lejąca; jeśli chcemy, żeby była bardziej stała, trzeba zwiększyć ilość żelatyny), udekoruj pokrojoną/startą czekoladą (dekoracja dowolna) i ponownie wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
Deser ten można zrobić na biszkoptowym spodzie lub wykorzystać gotowe, okrągłe biszkopciki.