Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Agrestowy śmietanowiec"
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 92
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2621
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106461
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2055
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 92
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2621
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106461
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2055
Składniki
Gotuję 350 ml wody. Zdejmuję z ognia. Do wrzątku wsypuję zawartość jednej torebki galaretki agrestowej. Mieszam, aż się rozpuści. Odstawiam do wystudzenia. Potem przelewam do formy z kominkiem i wstawiam do lodówki do stężenia.
Gotuję 400 ml wody. Zdejmuję z ognia. Wsypuję pozostałe galaretki i rozpuszczam je. Czekam, aż zaczną lekko tężeć. Śmietanę ubijam na sztywno. Powoli wlewam do niej tężejącą galaretkę. Stale mieszam całość mikserem.
Do tężejącej pianki wrzucam oczyszczony agrest. Przelewam do formy z zastudzoną galaretką. Wstawiam do lodówki. Po ok. 30 minutach na wierzchu układam biszkoptowe ciasteczka.
Ponownie wstawiam do lodówki. Schładzam 6 i 1/2 godziny. Gotową piankę przekładam na paterę. Dekoruję porzeczkami oraz melisą.Źródło: Naj