Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Agrestowy śmietanowiec"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 387
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2770
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14475
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 387
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2770
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14475
Składniki
Gotuję 350 ml wody. Zdejmuję z ognia. Do wrzątku wsypuję zawartość jednej torebki galaretki agrestowej. Mieszam, aż się rozpuści. Odstawiam do wystudzenia. Potem przelewam do formy z kominkiem i wstawiam do lodówki do stężenia.
Gotuję 400 ml wody. Zdejmuję z ognia. Wsypuję pozostałe galaretki i rozpuszczam je. Czekam, aż zaczną lekko tężeć. Śmietanę ubijam na sztywno. Powoli wlewam do niej tężejącą galaretkę. Stale mieszam całość mikserem.
Do tężejącej pianki wrzucam oczyszczony agrest. Przelewam do formy z zastudzoną galaretką. Wstawiam do lodówki. Po ok. 30 minutach na wierzchu układam biszkoptowe ciasteczka.
Ponownie wstawiam do lodówki. Schładzam 6 i 1/2 godziny. Gotową piankę przekładam na paterę. Dekoruję porzeczkami oraz melisą.Źródło: Naj