Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ajerkoniakowa babeczka"
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2433
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 32
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3088
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2760
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2433
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 32
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3088
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2760
Składniki
Żelatynę dokładnie wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała.
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Strączek oraz rdzeń wanilii dodaj do śmietany. Dosyp cukier i mocno podgrzej całość, ale nie dopuść, aby śmietana zawrzała.
Wyjmij strączek wanilii. Do ciepłej śmietany dołóż żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
Następnie śmietanę wymieszaj z ajerkoniakiem oraz sokiem z cytryny. Jeśli chcesz wzbogacić smak deseru, do tężejącej masy dodaj płatki migdałowe albo grubo startą białą czekoladę.
Lekko tężejącą masę śmietankową rozlej do 4 foremek w kształcie babeczek (o poj. 150 ml każda). Wstaw je do lodówki na 8 godzin, a jeszcze lepiej na noc.
Gotowy deser wyjmij z lodówki. Foremki na chwilę wstaw do gorącej wody, potem wyłóż deser na talerzyki. Przed podaniem babeczki udekoruj np. listkami świeżej mięty albo melisy cytrynowej.Źródło: Naj