Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ajerkoniakowa babeczka"
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2924
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1064
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1140
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 294
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2864
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2924
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1064
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1140
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 294
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2864
Składniki
Żelatynę dokładnie wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała.
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Strączek oraz rdzeń wanilii dodaj do śmietany. Dosyp cukier i mocno podgrzej całość, ale nie dopuść, aby śmietana zawrzała.
Wyjmij strączek wanilii. Do ciepłej śmietany dołóż żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
Następnie śmietanę wymieszaj z ajerkoniakiem oraz sokiem z cytryny. Jeśli chcesz wzbogacić smak deseru, do tężejącej masy dodaj płatki migdałowe albo grubo startą białą czekoladę.
Lekko tężejącą masę śmietankową rozlej do 4 foremek w kształcie babeczek (o poj. 150 ml każda). Wstaw je do lodówki na 8 godzin, a jeszcze lepiej na noc.
Gotowy deser wyjmij z lodówki. Foremki na chwilę wstaw do gorącej wody, potem wyłóż deser na talerzyki. Przed podaniem babeczki udekoruj np. listkami świeżej mięty albo melisy cytrynowej.Źródło: Naj