Do góry

Desery Przepis na:

Ajerkoniakowa babeczka

Ajerkoniakowa babeczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Ajerkoniakowa babeczka"

Składniki

  • 50 dag śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 3–4 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. ajerkoniaku
  • 2 łyżki soku cytrynowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ajerkoniakowa babeczka

Przygotowanie

  1. Żelatynę dokładnie wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała.

  2. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Strączek oraz rdzeń wanilii dodaj do śmietany. Dosyp cukier i mocno podgrzej całość, ale nie dopuść, aby śmietana zawrzała.

  3. Wyjmij strączek wanilii. Do ciepłej śmietany dołóż żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.

  4. Następnie śmietanę wymieszaj z ajerkoniakiem oraz sokiem z cytryny. Jeśli chcesz wzbogacić smak deseru, do tężejącej masy dodaj płatki migdałowe albo grubo startą białą czekoladę.

  5. Lekko tężejącą masę śmietankową rozlej do 4 foremek w kształcie babeczek (o poj. 150 ml każda). Wstaw je do lodówki na 8 godzin, a jeszcze lepiej na noc.

  6. Gotowy deser wyjmij z lodówki. Foremki na chwilę wstaw do gorącej wody, potem wyłóż deser na talerzyki. Przed podaniem babeczki udekoruj np. listkami świeżej mięty albo melisy cytrynowej.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń