Desery Przepis na:
Ajerkoniakowiec

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 97
Dodano: 03.06.2013
Odsłon: 21846
Składniki
- biszkopt okrągły - śr. 26 cm
- 7 łyżeczek żelatyny
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 500 ml ajerkoniaku
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 opakowania rurek waflowych nadziewanych
> 6 os. | 60 min | średnie | drogie |
Przygotowanie
-
W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić 5 łyżeczek żelatyny - wystudzić,.
Masło i cukier puder utrzeć na gładką masę; powoli wlać 350 ml ajerkoniaku oraz żelatynę.
Ważne! Szybko ubić schłodzoną kremówkę. Do ubitej na sztywno śmietany wmieszać masę z ajerkoniakiem. -
Biszkopt włożyć do tortownicy o wymiarze 26 cm. woków układamy rurki waflowe tworząc palisadę. Na środek ciasta wyłożyć przygotowaną masę i równomiernie rozprowadzić. Schłodzić w lodówce.
-
Rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody, gdy nieco wystygnie wymieszać z resztą ajerkoniaku. Wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce 2 godziny.
Smacznego.
Komentarze do przepisu (5)

asiella88 06 czerwca 2013Zgłoś do usunięcia
ale pyszności1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 04 czerwca 2013Zgłoś do usunięcia
Super się prezentuje:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 04 czerwca 2013Zgłoś do usunięcia
od jakiegoś czasu również "chodzi" za mną placek z ajerkoniakiem :-) Twój wygląd kusząco :-)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 04 czerwca 2013Zgłoś do usunięcia
Podoba mi się ten tort , a zwłaszcza jego składniki, biorę do książki i do zrobienia , ale zamiast rurek wezmę podłużne biszkopty :)) Oczywiście punkt zostawiam.4 Kto głosował? | Odpowiedz

paulina2157 03 czerwca 2013Zgłoś do usunięcia
wspaniale wygląda, nie można się oprzeć .1 Kto głosował? | Odpowiedz