Do góry

Desery Przepis na:

Aksamitna zupa borowikowa

Aksamitna zupa borowikowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 12

Wypróbowany przepis na "Aksamitna zupa borowikowa"

Składniki

  • 5–6 dag suszonych borowików (najlepiej same kapelusze)
  • 20 dag mrożonych borowików
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki masła
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2/3 szkl. śmietany kremówki
  • sól
  • mielony biały pieprz. Do dekoracji: czerwony pieprz
  • trochę oleju i świeże zioła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Aksamitna zupa borowikowa

Przygotowanie

  1. Suszone borowiki zalej wystudzoną i przegotowaną wodą. Odstaw do namoczenia na mniej więcej 4 godziny. Następnie odcedź, zalej 6–7 szklankami wrzątku. Wrzuć mrożone grzyby. Ponownie doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 40 minut.

  2. W tym czasie cebulę obierz, grubo posiekaj. Zeszklij w drugim garnku na łyżce rozgrzanego masła. Grzyby wyjmij, potnij na kawałki. Trochę borowików odłóż do dekoracji. Kostkę bulionową rozpuść w wywarze z gotowania grzybów i razem z pokrojonymi grzybami dodaj do podsmażonej cebuli. Gotuj jeszcze około 10 minut.

  3. Pozostałe masło rozgrzej, oprósz mąką, zasmaż, nie rumieniąc. Do zasmażki dolej zimne mleko. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek i stopniowo dolewaj do gotujących się grzybów.

  4. Całość zmiksuj na gładki krem. Przypraw go do smaku solą oraz białym pieprzem. Śmietanę lekko posól. Najpierw domieszaj do niej 2–3 łyżki gorącej zupy, a następnie wlej do zupy w garnku. Podgrzej. Rozlej do kokilek. Skrop olejem. Udekoruj odłożonymi grzybami, ziarenkami czerwonego pieprzu i ziołami.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń