Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Aksamitna zupa borowikowa"
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 816
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1673
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6203
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8974
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 816
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1673
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6203
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8974
Składniki
Suszone borowiki zalej wystudzoną i przegotowaną wodą. Odstaw do namoczenia na mniej więcej 4 godziny. Następnie odcedź, zalej 6–7 szklankami wrzątku. Wrzuć mrożone grzyby. Ponownie doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 40 minut.
W tym czasie cebulę obierz, grubo posiekaj. Zeszklij w drugim garnku na łyżce rozgrzanego masła. Grzyby wyjmij, potnij na kawałki. Trochę borowików odłóż do dekoracji. Kostkę bulionową rozpuść w wywarze z gotowania grzybów i razem z pokrojonymi grzybami dodaj do podsmażonej cebuli. Gotuj jeszcze około 10 minut.
Pozostałe masło rozgrzej, oprósz mąką, zasmaż, nie rumieniąc. Do zasmażki dolej zimne mleko. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek i stopniowo dolewaj do gotujących się grzybów.
Całość zmiksuj na gładki krem. Przypraw go do smaku solą oraz białym pieprzem. Śmietanę lekko posól. Najpierw domieszaj do niej 2–3 łyżki gorącej zupy, a następnie wlej do zupy w garnku. Podgrzej. Rozlej do kokilek. Skrop olejem. Udekoruj odłożonymi grzybami, ziarenkami czerwonego pieprzu i ziołami.Źródło: Tina