Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Aksamitny biały barszcz"
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 737
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424841
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10662
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336939
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 737
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424841
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10662
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336939
Składniki
Warzywa korzeniowe obierz, opłucz, potnij na kawałki. Cebule obierz, grubo posiekaj. Wieprzowinę włóż do garnka. Zalej 2 l posolonej wody. Zagotuj, zbierając powstającą na powierzchni pianę. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa.
Dołóż listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, sól oraz pieprz do smaku. Ponownie doprowadź do wrzenia, płomień zmniejsz, gotuj ok. 60 minut.
Z wywaru wyjmij wieprzowinę i warzywa. Włóż boczek oraz kiełbasę. Dodaj posiekany czosnek. Gotuj jeszcze 30 minut. Wyjmij boczek i kiełbasę. Do wywaru wlej zakwas na barszcz biały.
Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i majerankiem. Jeszcze raz całość zagotuj. Do wrzącej zupy ostrożnie wlej śmietanę, stale mieszając.
Barszcz rozlej do talerzy. Ew. wędzonkę i kiełbasę z wywaru pokrój na kawałki i włóż do zupy. Jako dodatek możesz serwować także jajka ugotowane na twardo albo ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę. Tuż przed podaniem barszcz posyp listkami ziół.Źródło: Tina