Do góry

Desery Przepis na:

Aksamitny biały barszcz

Aksamitny biały barszcz

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Aksamitny biały barszcz"

Składniki

  • 2 szklanki zakwasu na barszcz biały
  • 40 dag mięsa wieprzowego (żeberek
  • łopatki z kością)
  • po 20 dag wędzonego boczku i wędzonej kiełbasy
  • 3 średnie marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1 średni seler (ok. 30 dag)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • suszony majeranek
  • sól
  • zmielony pieprz
  • ew. jajka na twardo i gotowane ziemniaki jako dodatek oraz listki świeżych ziół do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Aksamitny biały barszcz

Przygotowanie

  1. Warzywa korzeniowe obierz, opłucz, potnij na kawałki. Cebule obierz, grubo posiekaj. Wieprzowinę włóż do garnka. Zalej 2 l posolonej wody. Zagotuj, zbierając powstającą na powierzchni pianę. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa.

  2. Dołóż listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, sól oraz pieprz do smaku. Ponownie doprowadź do wrzenia, płomień zmniejsz, gotuj ok. 60 minut.

  3. Z wywaru wyjmij wieprzowinę i warzywa. Włóż boczek oraz kiełbasę. Dodaj posiekany czosnek. Gotuj jeszcze 30 minut. Wyjmij boczek i kiełbasę. Do wywaru wlej zakwas na barszcz biały.

  4. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i majerankiem. Jeszcze raz całość zagotuj. Do wrzącej zupy ostrożnie wlej śmietanę, stale mieszając.

  5. Barszcz rozlej do talerzy. Ew. wędzonkę i kiełbasę z wywaru pokrój na kawałki i włóż do zupy. Jako dodatek możesz serwować także jajka ugotowane na twardo albo ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę. Tuż przed podaniem barszcz posyp listkami ziół.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń