Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Aksamitny biały barszcz"
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 942
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 90
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4167
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 942
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 90
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4167
Składniki
Warzywa korzeniowe obierz, opłucz, potnij na kawałki. Cebule obierz, grubo posiekaj. Wieprzowinę włóż do garnka. Zalej 2 l posolonej wody. Zagotuj, zbierając powstającą na powierzchni pianę. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa.
Dołóż listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, sól oraz pieprz do smaku. Ponownie doprowadź do wrzenia, płomień zmniejsz, gotuj ok. 60 minut.
Z wywaru wyjmij wieprzowinę i warzywa. Włóż boczek oraz kiełbasę. Dodaj posiekany czosnek. Gotuj jeszcze 30 minut. Wyjmij boczek i kiełbasę. Do wywaru wlej zakwas na barszcz biały.
Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i majerankiem. Jeszcze raz całość zagotuj. Do wrzącej zupy ostrożnie wlej śmietanę, stale mieszając.
Barszcz rozlej do talerzy. Ew. wędzonkę i kiełbasę z wywaru pokrój na kawałki i włóż do zupy. Jako dodatek możesz serwować także jajka ugotowane na twardo albo ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę. Tuż przed podaniem barszcz posyp listkami ziół.Źródło: Tina