Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość szybkie, proste danie, które przypomina mi dzieciństwo. Przepis wg mojej prababci- od niej przyjęło się w domu, że ciatka lukruje się na wypukłej części.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 68
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 139
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 58
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 68
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 139
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 58
Składniki
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, sok wyciśnięty z połowy cytryny, przesianą mąkę i mleko.
Amoniak wsypujemy do garnuszka i zalewamy małą ilością gorącej wody (trzeba uważać bo zapach amoniaku gryzie). Zamieszać i wlać do ciasta. Ciasto wyrobić- powinno lekko odchodzić od ręki i być dość gęste. W razie potrzeby dosypać trochę mąki, lub dolać mleka.
Ciasto zostawić na ok.10 min. Łyżkę maczać w zimnej wodzie, nabierać ciasto i porcjami kłaść na wysmarowaną lub wyłożoną papierem blachę. Trzeba zostawiać dość spore odstępy i lekko spłaszczać ciastka łyżką, bo mocno rosną. Piec w tem.150-160 stopni przez ok.15 min. Po wystudzeniu polukrować. Mnie wychodzi z porcji ok. 45 szt.