Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4156
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416402
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4156
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416402
Składniki
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na 10 min. Odlać wodę, rodzynki wysuszyć papierowym recznikiem, obsypać mąką. Drożdże utrzeć z cukrem i jajami. W ciepłym mleku rozpuścić masło i wlać do masy drożdżowej. Dodać mąkę, sól i olej. Ugnieść. Dodać rodzynki, wymieszać. Postawić w cieple miejsce na ~8 godz. do wyrośnięcia. Formę do babki wysmarować olejem i obsypać mąką. Wlać ciasto. Piec 40 min. Piekarnik 170 stopni. ciasto powinno stać w ciepłym miejscu dopóki nie wyrośnie. U mnie ciasto stało w ciepłym piekarniku i rosło około 6 godzin.