Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babeczki morelowo-pomarańczowe"
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1309
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24893
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 95
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1309
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24893
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 95
Składniki
ok. 50 minut • Porcja 245 kcal • Koszt porcji ok. 1,10 zł • Przepis na 12 porcji
Oddziel białka od żółtek. Z białek, pięciu płaskich łyżek cukru pudru i szczypty soli ubij sztywną, lśniącą pianę.
Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj drobniutko posiekaną skórkę pomarańczową, wlej olej i mleko. Połącz wszystkie . Pod koniec wsyp mąkę przesianą z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj na jednolite ciasto.
Morele wyjmij z puszki na sito i odstaw do osączenia.
Foremki wysmaruj masłem i wysyp mąką. Jeśli masz papierowe, nie musisz tego robić.
Wlej do foremek ciasto. Na wierzch połóż połówki moreli, wypukłą stroną do góry. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 25 minut.
Przed podaniem lekko oprósz przez sitko cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie