Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki ze smażonymi śliwkami

Babeczki ze smażonymi śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11056

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Babeczki ze smażonymi śliwkami"

Składniki

  • 12 gotowych
  • większych kruchych babeczek
  • 12 jędrnych śliwek
  • torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • ok. 6 łyżek cukru
  • szczypta cynamonu ewentualnie bita śmietana do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babeczki ze smażonymi śliwkami

Przygotowanie

  1. ok. 25 minut • Porcja ok. 230 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12 porcji

  2. Z proszku budyniowego, mleka i cukru ugotuj gęsty krem. Wystudź go, mieszając.

  3. Śliwki umyj, osusz, usuń pestki, pokrój na ósemki. Z dwóch łyżek wody i dwóch łyżek cukru wymieszanych ze szczyptą cynamonu zrób na patelni syrop i, potrząsając nią, szybko obsmaż pokrojone śliwki. Delikatnie wyjmij je na talerz do przestudzenia.

  4. Do babeczek powkładaj porcje przestudzonego budyniu. Na wierzchu poukładaj promieniście obsmażone cząstki śliwek. Wstaw babeczki do lodówki do stężenia.

  5. Przed podaniem możesz je lekko oprószyć cukrem pudrem.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń