Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo puchata, lekko wilgotna i aksamitna w smaku babka cytrynowa.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11961
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 870
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 109
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2887
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11961
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 870
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 109
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2887
Składniki
Jajka, olej, sok z cytryny, cukier wanilinowy i cukier ubić mikserem do białości. Dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać, ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gdyby ciasto było za rzadkie lub za gęste można dodać trochę mąki lub wody.
Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem. Na wierzch poukładać dość luźno wiśnie. Ja do ciasta wykorzystałam drylowane wiśnie pozostałe po zlaniu nalewki. Wisienki pod wpływem ciężaru same opadną do połowy ciasta.
Piec w piekarniku w 170 stopniach przez ok 40 min (na jasno złoty kolor).