Do góry

Desery Przepis na:

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 112

Dodano:

Odsłon: 935

Babka o oryginalnym,niepowtarzalnym smaku.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag masła
  • 6 jajek
  • szklanka mocnego naparu kawy
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mocnego naparu kawy (na lukier)
  • łyżka rumu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na pianę. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, dolewam pod koniec napar kawowy. Ucierając, wsypuję mąkę przesianą z proszkiem. Miksuję z roztopiony i ostudzonym masłem. Łączę z ubitymi białkami. Trzy czwarte ciasta przekładam do natłuszczonej formy z kominkiem. Resztę mieszam ze startą czekoladą. Na wierzch ciasta kawowego wykładam czekoladowe, lekko mieszam. Piekę 60 minut w 180 st. C.

  2. Przygotowuję lukier, ucieram cukier puder z gorącym naparem kawy i rumem. Babkę lukruję.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń