Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka czekoladowa zdobiona figami"
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 738
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1021
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2047
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 738
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1021
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2047
Składniki
Posiekaj więcej niż połowę z każdego rodzaju orzechów i migdałów. Jedną figę pokrój w plasterki. Masło utrzyj z większą ilością cukru, solą i cukrem waniliowym. Kolejno wbij jajka.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Dołóż posiekane orzechy i migdały oraz mak i kawałeczki czekolady. Dokładnie wymieszaj.
Formę z kominem posmaruj tłuszczem i obsyp płatkami migdałowymi. Napełnij ją ciastem. Wokół brzegów formy powtykaj plasterki figi i wciśnij je w ciasto.
Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175o C. Piecz przez godzinę. Następnie wyjmij i wystudź.
Pozostałą figę potnij na cząstki. Resztę cukru stop razem z 3 łyżkami wody. Do karmelu wrzuć pozostałe orzechy i migdały i smaż razem przez chwilę.
Babkę wyjmij z formy. Udekoruj ją cząstkami figi oraz orzechami i migdałami w karmelu. Czas przygotowania: 105 min.
Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 450 kcalŹródło: Na żywo