Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka czekoladowa zdobiona figami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 200
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 200
Składniki
Posiekaj więcej niż połowę z każdego rodzaju orzechów i migdałów. Jedną figę pokrój w plasterki. Masło utrzyj z większą ilością cukru, solą i cukrem waniliowym. Kolejno wbij jajka.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Dołóż posiekane orzechy i migdały oraz mak i kawałeczki czekolady. Dokładnie wymieszaj.
Formę z kominem posmaruj tłuszczem i obsyp płatkami migdałowymi. Napełnij ją ciastem. Wokół brzegów formy powtykaj plasterki figi i wciśnij je w ciasto.
Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175o C. Piecz przez godzinę. Następnie wyjmij i wystudź.
Pozostałą figę potnij na cząstki. Resztę cukru stop razem z 3 łyżkami wody. Do karmelu wrzuć pozostałe orzechy i migdały i smaż razem przez chwilę.
Babkę wyjmij z formy. Udekoruj ją cząstkami figi oraz orzechami i migdałami w karmelu. Czas przygotowania: 105 min.
Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 450 kcalŹródło: Na żywo