Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka czekoladowa zdobiona figami"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 981
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4254
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 581
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 946
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3881
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 791
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 981
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4254
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 581
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 946
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3881
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 791
Składniki
Posiekaj więcej niż połowę z każdego rodzaju orzechów i migdałów. Jedną figę pokrój w plasterki. Masło utrzyj z większą ilością cukru, solą i cukrem waniliowym. Kolejno wbij jajka.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Dołóż posiekane orzechy i migdały oraz mak i kawałeczki czekolady. Dokładnie wymieszaj.
Formę z kominem posmaruj tłuszczem i obsyp płatkami migdałowymi. Napełnij ją ciastem. Wokół brzegów formy powtykaj plasterki figi i wciśnij je w ciasto.
Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175o C. Piecz przez godzinę. Następnie wyjmij i wystudź.
Pozostałą figę potnij na cząstki. Resztę cukru stop razem z 3 łyżkami wody. Do karmelu wrzuć pozostałe orzechy i migdały i smaż razem przez chwilę.
Babkę wyjmij z formy. Udekoruj ją cząstkami figi oraz orzechami i migdałami w karmelu. Czas przygotowania: 105 min.
Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 450 kcalŹródło: Na żywo