Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka jogurtowa"
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 230
Dzisiaj zapraszam na prawdziwą gorącą czekoladę, ozdobioną kremową bitą śmiet...
Odsłon: 120
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 1335
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 230
Dzisiaj zapraszam na prawdziwą gorącą czekoladę, ozdobioną kremową bitą śmiet...
Odsłon: 120
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 1335
Składniki
Migdały posiekaj drobno, jajka umyj, rozbij i oddziel żółtka od białek. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło pokrój na małe kawałki i poczekaj aż dobrze zmięknie w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. Do powstałego kremu dodaj jogurt, rum, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszaj. Następnie dorzuć drobno posiekane migdały. Na koniec dodaj pianę z białek ubitą ze szczyptą soli na sztywno. Pianę dodawaj niewielkimi porcjami, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
Winogrona opłucz, osusz i oderwij z nich szypułki. Formę na babkę wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
Do formy wlewaj po porcji ciasta i układaj na niej winogrona. Znów przelej porcję ciasta i ułóż winogrona. Piecz babkę w temperaturze 160°C około 50 minut. Po upieczeniu poczekaj aż troszkę wystygnie i przełóż ją na metalową kratkę. Przed podaniem posyp jeszcze cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 70 minut, porcja: 330 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie