Do góry

Desery Przepis na:

Babka kisielowa

Babka kisielowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 581

Pomysł na święta Wielkanocne. Jeżeli ktoś ma ochotę na coś innego niż mazurek :)

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 margaryna lub masło
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 4 kisiele (smak dowolny my daliśmy truskawkowe)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W pierwszej misce mieszamy suche składniki takie jak: dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kisiele (Mąki najlepiej przesiać, baba będzie wtedy bardziej pulchna).

  2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy w drugiej misce z cukrem oraz margaryną lub masłem.

  3. Następnie dodajemy mleko i dalej chwile mieszamy. Ubijamy pianę z białek, które nam pozostały.

  4. Na koniec wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednolitą masę delikatnie mieszając. Przelewamy do dwóch małych foremek bądź jednej dużej. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 30min. Tak przygotowaną Babę, można udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń