Desery Przepis na:
Babka śmietankowa

Składniki
- Mąka pszenna, 220g
- cukier pudru, 150g
- śmietana, 125ml
- jajka, 5
- budyń śmietankowy bez cukru, 1 opakowanie
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy
- Polewa: cukier puder, 100g
- gorąca woda, 1-2 łyżki
- aromat śmietankowy, 2-3 krople
5-6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Żółtka ubić z cukrem.Dodawać po 1 łyżce śmietany, ubijać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz budyniem.Wsypywać do masy i mieszać.Białka ubić na sztywną pianę.Dodawać do ciasta, delikatnie mieszać.Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą formy na babkę i piec w temp.160-170 C przez 35-40 minut.Po ostudzeniu polać polewą i dowolnie udekorować.
-
Polewa:Do cukru wlać wodę, dobrze rozmieszać.Dodać aromat i wymieszać.Ja zrobiłam babkę z czekoladą i bez tej polewy którą podałam w przepisie.
Komentarze do przepisu (5)

klara6 04 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
zrobiłam ją na święta i wyszła bardzo dobrze :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Cookie88 28 marca 2010Zgłoś do usunięcia
nie ma....bo ja sama je dodałam...ale nie musi być dodane...jak kto woli0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 28 marca 2010Zgłoś do usunięcia
A gdzie w przepisie kakao3 Kto głosował? | Odpowiedz

Cookie88 28 marca 2010Zgłoś do usunięcia
tak.napewno0 Kto głosował? | Odpowiedz

puma86 27 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Czy to jest napewno zdjęcie do tego ciasta ??0 Kto głosował? | Odpowiedz