Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bakaliowe serduszka"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 776
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 909
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 122
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2806
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 776
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 909
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 122
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2806
Składniki
Czas przygotowania 120 minut. Cena sztuki ok. 0,20 zł
Do rondelka przekładamy miód, masło i brązowy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Ostudzony miód z cukrem przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie roztrzepujemy, żeby dobrze się połączyły. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy.
Z gotowego ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Ciasto dzielimy na pół. Jedną część odkładamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy. Za pomocą foremek w kształcie serca wycinamy pierniczki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 8–10 minut w 200oC. W międzyczasie rozwałkowujemy pozostałe ciasto, wycinamy serduszka i pieczemy.
Ostudzone pierniki dekorujemy według uznania kandyzowanymi owocami, bakaliami i kolorowymi lukrami.Źródło: Rewia