Do góry

Desery Przepis na:

Bakaliowe serduszka

Bakaliowe serduszka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Bakaliowe serduszka"

Składniki

  • 100 g płynnego miodu
  • 30 g masła
  • jajo
  • 50 g brązowego cukru
  • 250 g mąki
  • po łyżce kakao i proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • owoce kandyzowane, bakalie i gotowe kolorowe lukry do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bakaliowe serduszka

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 120 minut. Cena sztuki ok. 0,20 zł

  2. Do rondelka przekładamy miód, masło i brązowy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  3. Ostudzony miód z cukrem przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie roztrzepujemy, żeby dobrze się połączyły. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy.

  4. Z gotowego ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

  5. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część odkładamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy. Za pomocą foremek w kształcie serca wycinamy pierniczki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 8–10 minut w 200oC. W międzyczasie rozwałkowujemy pozostałe ciasto, wycinamy serduszka i pieczemy.

  6. Ostudzone pierniki dekorujemy według uznania kandyzowanymi owocami, bakaliami i kolorowymi lukrami.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń