Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bakaliowe serduszka"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22632
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14962
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4737
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44792
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 653
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22632
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14962
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4737
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44792
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 653
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Składniki
Czas przygotowania 120 minut. Cena sztuki ok. 0,20 zł
Do rondelka przekładamy miód, masło i brązowy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Ostudzony miód z cukrem przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie roztrzepujemy, żeby dobrze się połączyły. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy.
Z gotowego ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Ciasto dzielimy na pół. Jedną część odkładamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy. Za pomocą foremek w kształcie serca wycinamy pierniczki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 8–10 minut w 200oC. W międzyczasie rozwałkowujemy pozostałe ciasto, wycinamy serduszka i pieczemy.
Ostudzone pierniki dekorujemy według uznania kandyzowanymi owocami, bakaliami i kolorowymi lukrami.Źródło: Rewia