Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakłażan faszerowany mięsem"
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 745
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424875
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10670
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336948
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 745
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424875
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10670
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336948
Składniki
Umyte bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wydrąż środki, pozostawiając przy skórce ok. 1,5 cm miąższu. Wydrążony miąższ oraz powstałe łódeczki obicie oprósz solą i odstaw na ok. 20 min. Po tym czasie opłucz wodą i dokładnie osusz. Miąższ pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj mięso, smaż ok. 5 min często mieszając. Następnie dodaj przecier pomidorowy, miąższ bakłażanów, słodką i ostrą paprykę, oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż ok. 10 minut aż część sosu wyparuje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmaruj niewielką ilością oleju i ułóż w nim wypełnione farszem bakłażanowe łódeczki. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia na bakłażanach ułóż pomidorki koktajlowe.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 440 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie