Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakłażan faszerowany mięsem"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 80
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 80
Składniki
Umyte bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wydrąż środki, pozostawiając przy skórce ok. 1,5 cm miąższu. Wydrążony miąższ oraz powstałe łódeczki obicie oprósz solą i odstaw na ok. 20 min. Po tym czasie opłucz wodą i dokładnie osusz. Miąższ pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj mięso, smaż ok. 5 min często mieszając. Następnie dodaj przecier pomidorowy, miąższ bakłażanów, słodką i ostrą paprykę, oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż ok. 10 minut aż część sosu wyparuje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmaruj niewielką ilością oleju i ułóż w nim wypełnione farszem bakłażanowe łódeczki. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia na bakłażanach ułóż pomidorki koktajlowe.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 440 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie