Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakłażan faszerowany mięsem"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10995
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6304
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5401
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13263
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5027
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10995
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6304
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5401
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13263
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5027
Składniki
Umyte bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wydrąż środki, pozostawiając przy skórce ok. 1,5 cm miąższu. Wydrążony miąższ oraz powstałe łódeczki obicie oprósz solą i odstaw na ok. 20 min. Po tym czasie opłucz wodą i dokładnie osusz. Miąższ pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj mięso, smaż ok. 5 min często mieszając. Następnie dodaj przecier pomidorowy, miąższ bakłażanów, słodką i ostrą paprykę, oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż ok. 10 minut aż część sosu wyparuje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmaruj niewielką ilością oleju i ułóż w nim wypełnione farszem bakłażanowe łódeczki. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia na bakłażanach ułóż pomidorki koktajlowe.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 440 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie