Do góry

Desery Przepis na:

Bakłażan faszerowany mięsem

Bakłażan faszerowany mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 10

Smaczny pomysł na "Bakłażan faszerowany mięsem"

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 50 dag mielonego mięsa
  • np. wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • olej do smażenia
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bakłażan faszerowany mięsem

Przygotowanie

  1. Umyte bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wydrąż środki, pozostawiając przy skórce ok. 1,5 cm miąższu. Wydrążony miąższ oraz powstałe łódeczki obicie oprósz solą i odstaw na ok. 20 min. Po tym czasie opłucz wodą i dokładnie osusz. Miąższ pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.

  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj mięso, smaż ok. 5 min często mieszając. Następnie dodaj przecier pomidorowy, miąższ bakłażanów, słodką i ostrą paprykę, oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż ok. 10 minut aż część sosu wyparuje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  3. Żaroodporne naczynie posmaruj niewielką ilością oleju i ułóż w nim wypełnione farszem bakłażanowe łódeczki. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia na bakłażanach ułóż pomidorki koktajlowe.

  4. (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 440 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń